• home
 • video
 • pas verschenen

  Messi, Neymar en Ronaldo maken kans op Gouden Bal 2015

  Neymar (m) is voor het eerst bij de laatste drie namen.

  De FIFA heeft zijn drie genomineerden voor de Gouden Bal 2015 bekendgemaakt: naast de ouwe getrouwen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo is Neymar er voor het eerst bij. Messi en Neymar spelen samen bij Barcelona, Ronaldo maakt het mooie weer bij Real Madrid. Rode Duivels Kevin De Bruyne en Eden Hazard stonden op de shortlist van 23 namen. Op 11 januari kennen we de opvolger van Ronaldo tijdens een gala-avond in Zürich.

  De FIFA Gouden Bal onderscheidt de Wereldvoetballer van het Jaar. De laureaat wordt gekozen door de aanvoerders en bondscoaches van de nationale ploegen - voor België zijn dat Vincent Kompany en Marc Wilmots - en een select panel van sportjournalisten dat samgengesteld is door het organiserende magazine France Football.

  De voorbije jaren verdeelden Messi en Ronaldo de trofee onder elkaar. Ronaldo won hem in 2013 en 2014, Messi in 2010, 2011 en 2012.

  De FIFA Ballon d'Or werd in 2010 gecreëerd door de samenvoeging van de trofeeën FIFA-Wereldvoetballer van het Jaar en Gouden Bal. In 2008 won Ronaldo die twee prijzen, in 2009 Messi.

  Messi heeft een streepje voor bij de bookmakers, omdat de Argentijn vorig seizoen Barcelona naar de triple loodste met de titel en beker in Spanje en de Champions League.

  Ronaldo won niks met zijn team, maar de statistieken van de Portugees zijn indrukwekkend: topschutter in Spanje met 48 goals en in de huidige Champions League-campagne zit hij aan zeven stuks.

  Neymar (foto) eindigde vorig seizoen samen met Messi als topschutter van het kampioenenbal met tien doelpunten. Maar de Braziliaan lijkt niet op te kunnen tegen zijn kleine geniale ploegmaat.

  Coach van 2015: Enrique, Guardiola of Sampaoli

  De trofee voor beste trainer gaat naar een van volgende drie genomineerden: Luis Enrique (Barcelona), Pep Guardiola (Bayern München) en Jorge Sampaoli, de bondscoach van Copa America-winnaar Chili.

  De beste vrouwelijke voetbalster komt uit het trio Carli Lloyd, Aya Miyama en Celia Sasic. Lloyd is de aanvoerster van de VS, dat het WK won. Ze scoorde drie keer in de finale tegen Japan en was de beste speelster van het WK. Miyama is de aanvoerster van Japan, Sasic maakte net als Lloyd zes goals op het WK, maar de Duitse had daar minder minuten voor nodig.

  Ook voor het mooiste doelpunt van 2015 is er een prijs: de drie kanshebbers op de Puskas Award zijn de Italiaan Florenzi, die met Roma scoorde tegen Barcelona, de Braziliaan Lira in de Braziliaanse competitie of Messi in de bekermatch tegen Bilbao.

  Tweets over Gouden Bal: