• home
 • video
 • pas verschenen

  Haka begeleidt rugbylegende Jonah Lomu naar laatste rustplaats

  Voormalige ploeggenoten droegen de kist van Lomu.

  In een rugbystadion in Auckland hebben duizenden Nieuw-Zeelanders afscheid genomen van Jonah Lomu, de sterspeler van de All Blacks die twee weken geleden onverwacht overleed. Uiteraard kon de haka, de traditionele Maori-dans, niet ontbreken.

  Jonah Lomu wordt beschouwd als een van de grootste rugbyspelers aller tijden. Lomu was jarenland de ster van het Nieuw-Zeelandse en internationale rugby, al kon hij tot zijn eigen frustratie nooit wereldkampioen worden.

  Op zijn uitvaart, in het rugbystadion van Auckland, werden de verdiensten van Lomu in de verf gezet. "Jona, je was een freak op het veld en een grote vriendelijke reus ernaast", sprak voormalig bondscoach John Hart.

  "Zijn waarde voor de sport kan nauwelijks overschat worden", zei Bernard Lapasset, de voorzitter van de Internationale Rugbybond. "Hij terroriseerde verdedigingen en vermaakte toeschouwers met een soort atletisch rugby dat nog nooit eerder vertoond was op het hoogste niveau."

  Voormalige ploeggenoten van Lomu droegen de kist in en uit het stadion, telkens begeleid door een haka, de traditionele Maori-dans die voor elke rugbymatch van Nieuw-Zeeland wordt uitgevoerd.