• home
 • video
 • pas verschenen

  Ethische Commissie IAAF schorst Keniaanse bondsvoorzitter

  Voorzitter Isaiah Kiplagat ligt al langer onder vuur.

  De Ethische Commissie van de IAAF heeft drie toplui van de Keniaanse atletiekbond voorlopig geschorst "om de integriteit van de sport te bewaren". De drie worden beschuldigd van dopingmisbruik en financieel gesjoemel. Vorige week hielden protesterende Keniaanse atleten nog een sit-in in het hoofdkwartier van hun federatie. Ze willen een strenger antidopingbeleid en eisen het ontslag van enkele bestuursleden.

  De schorsing duurt voorlopig 180 dagen en komt er na een onderzoek over klachten van "mogelijke ondermijning van het antidopingsysteem in Kenia en mogelijk misbruik van fondsen", meldt de internationale atletiekbond.

  De commissie vindt het ook verdacht dat voorzitter Kiplagat de voorbije twee jaar twee gemotoriseerde voertuigen kreeg van de Qatarese bond.

  Naast voorzitter Isaiah Kiplagat worden ook vicevoorzitter David Okeyo, ook bestuurslid van de IAAF, en schatbewaarder Joseph Kinyua, delegatieleider op het WK in Peking, op non-actief gezet.

  De drie mogen zowel nationaal als internationaal hun functies niet meer uitoefenen.

  Kenia lag al een tijdje onder vuur door de vele dopinggevallen (43 atleten sinds 2012) en wanbeleid. Het wereldantidopingagentschap WADA verwijt de bond van doping niet aan te pakken en wou een schorsing van vier jaar voor de bond. Die reageerde door twee weken geleden een nationaal antidopingagentschap op te richten.