• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Correcte beslissing van de Pro League"

  De Pro League negeerde het advies van Binnenlandse Zaken om de matchen van dit weekend uit te stellen. Peter Vandenbempt legt uit waarom dat niet verwonderlijk is.

  Het is een correcte beslissing van de Pro League om niet op het advies in te gaan. We weten dat ze niet happig is om matchen uit te stellen, want sinds de invoering van de play-offs zitten we met 40 speeldagen en is er weinig ruimte om uitgestelde matchen in te halen. Al helemaal niet als er nadien nog een EK volgt.

  Maar dit is een heel andere situatie dan dinsdag, toen er een gevaarlijke terrorist was waarvan de veiligheidsdiensten niet wisten waar hij was en wat hij van plan was. Dan is het geen goed idee om 45.000 mensen te verzamelen in een stadion in de buurt van Molenbeek.

  Nu had het advies van Binnenlandse Zaken vooral te maken met het feit dat de veiligheidsdiensten de federale agenten liever beschikbaar houden om in te zetten in Brussel en niet te "verspillen" aan een competitiematch.

  Ik denk niet dat dit vanaf nu elk weekend een probleem zal zijn. Ik heb begrepen dat het dreigingsniveau 4 zeer beperkt is in tijd. Het zou kunnen dat het volgend weekend al weer voorbij is.

  Ik laat me wel vertellen dat er mogelijk problemen zijn voor Moeskroen-Charleroi, omdat daar wel gevraagd is om federale agenten te sturen (de match werd later ook uitgesteld, red). En mocht het dreigingsniveau aanhouden, komt donderdag misschien ook Club Brugge-Napoli in het gedrang.

  Er reizen hooligans met stadionverbod mee met Anderlecht

  Overigens hoef je hier in België geen grote problemen te verwachten, als je ziet dat in Frankrijk, waar voor de komende drie maanden de noodtoestand is uitgeroepen, dit weekend wel gewoon gevoetbald wordt, zij het zonder bezoekende fans.

  De reden dat de fans niet naar Monaco en Lyon mogen, is ook niet omdat de fans uit België komen. Wel omdat de overheid geen agenten wil verspillen om de bezoekende fans te bewaken.

  Je moet weten dat er heel wat veroordeelde hooligans met een stadionverbod meereizen en daar is toch bewaking voor nodig. Vandaar dat de Franse overheid dit niet wil.

  Peter Vandenbempt