• home
 • video
 • pas verschenen

  Dewulf: "We zullen Andy Murray ergens moeten kloppen"

  Filip Dewulf woonde een training van de Belgen bij in Namen.

  Over exact één week kijken de Belgische tennismannen Groot-Brittannië in de ogen in de Daviscupfinale. Ex-tennisser Filip Dewulf was een aandachtige toeschouwer op een training in Namen en schat bij Sporza de kansen van de Belgen in: "Het zal erop aankomen om Andy Murray ergens te kloppen."

  Dewulf, die met België in 1999 zelf de halve finale van de Daviscup bereikte, is goed geplaatst om een blik te werpen op de sterkte van de Belgische ploeg.

  "De spelers kennen elkaar goed", opent Dewulf. "Wat ik hoor, is dat het een heel evenwichtige groep is zonder uitgesproken persoonlijkheden."

  "Het wordt heel belangrijk voor de Belgen om een goed evenwicht te vinden tussen hard trainen en voldoende recuperatie. Ze mogen zich nu zeker nog niet helemaal opbranden, want er volgt nog een week training in Gent. Het zal erop aan komen dat ze 100% fit aan de start komen."

  Met Michaël Llodra hebben de Belgen een geheim wapen binnengehaald als trainer voor het dubbelspel. "Dat dubbel wordt cruciaal. Als je dan zo'n topper kan aantrekken, zorgt dat voor een toegevoegde waarde."

  "Llodra is iemand die zich graag laat gelden en daarvoor staat hij er ook. Hij moet het niveau van de Belgische tennissers in het dubbel, niet meteen onze specialiteit, proberen op te krikken."

  "Verwacht evenwichtige partijen met een licht voordeel voor de Britten"

  Hoe schat Dewulf de kansen van de Belgen in? "Het zal erop aankomen om Andy Murray ergens te kloppen. In het enkelspel zal dat zeer moeilijk worden. Ik denk niet dat de Brit zich daar zal laten verrassen."

  "Dat we thuis spelen op gravel zal ongetwijfeld een rol spelen", denkt Dewulf. "Zeker in het dubbelspel wordt het niveau daardoor ietwat genivelleerd."

  "Ik verwacht vrij evenwichtige partijen met een licht voordeel voor de Britten, omdat zij een echte topper in hun gelederen hebben. Het zal er ook op aankomen wie het beste omgaat met de emoties. 13.000 fans in Gent en miljoenen tv-kijkers: de ploeg die daar het beste mee omgaat, zal zegevieren."

  Voor de Belgen wordt de eerste Daviscupfinale sinds 1904 alvast een enorme belevenis. "Ik denk dat we mogen spreken van een boerenjaar voor het Belgische tennis: Goffin staat 16e op de wereldranglijst, Van Uytvanck heeft de kwartfinales op Roland Garros bereikt en nu is er ook nog de finale van de Daviscup."

  "We mogen de lat zo hoog niet leggen, maar ik hoop dat we weer naar de topdagen gaan zoals in de tijd van Justine Henin en Kim Clijsters", besluit Dewulf. "Als je ziet hoeveel mensen de finale willen bijwonen, gaan we alvast de goede richting uit."

  Enkele tweets in aanloop naar de Daviscupfinale