• home
 • video
 • pas verschenen

  Jacques Borlée: "Met 2'58" lopen we onze gouden medaille in Rio"

  Jacques Borlée vermaakt zich op Lanzarote.

  Op Lanzarote stoomt Jacques Borlée zijn atleten klaar voor een olympisch seizoen. "Ik ben overtuigd dat we scherpere tijden kunnen lopen dan de voorbije jaren", stelt de coach/vader van de 400-meterlopers Dylan, Jonathan en Kevin. Voor de estafette heeft Borlée een concreet doel voor ogen.

  Op het WK in Peking liepen Kevin (44"74) en Jonathan Borlée (44"67) hun beste tijden van de afgelopen twee jaar, maar de finale haalden ze niet (zie video). Zit een olympische finale er dan nog in?

  "Je moet er altijd in geloven", antwoordt Jacques Borlée aan Sporza. "Ik ben overtuigd dat we scherpere tijden kunnen lopen dan de voorbije jaren."

  En als ze volgend jaar geen tijden onder de 44"50 lopen? Kunnen ze dan niet beter alles op het estafetteteam zetten?

  "We zijn erg gefocust op de individuele prestatie. Ons helemaal concentreren op de 4x400 meter ligt niet in onze natuur."

  "Als een atleet niet de individuele 400 meter mag lopen, dan lijdt zijn prestatie in de estafette daar onder. Bovendien krijgen we op de Olympische Spelen voldoende tijd om te recupereren voor de 4x400 meter."

  2'58"

  Waar eindigt de 4x400 meter volgend jaar in Rio? "Dit jaar hebben we twee keer het Belgisch record verbeterd. En dat hebben we niet altijd met onze beste ploeg gedaan", begint Jacques Borlée.

  Op het WK in Peking liepen Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Antoine Gillet, Kevin Borlée een Belgisch record: 2'59"28.

  "Nu doen we er alles aan om met z'n allen tiptop aan de start te staan, want we hebben het potentieel om in Rio 2'58" te lopen."

  "Als we met die tijd finishen, hebben we onze gouden medaille verdiend."

  "Waar we eindigen, hangt af van de andere teams, maar het zal wel een grandioze prestatie zijn. Daar zijn we erg gemotiveerd voor."

  "Beschermen cleane atleten veel te weinig"

  Gaat het Wereldantidopingagentschap ook beslissen over de sterkte van de andere landen? "Pfffttt... we zullen wel zien. We moeten ons niet op de anderen focussen, maar op onszelf", antwoordt Jacques Borlée, die vorige week in Karakters scherp uithaalde naar andere landen.

  "De twee landen die de meeste medailles veroveren, Kenia en Jamaica, zijn de landen waar het minst gecontroleerd wordt", zei Borlée in het Canvas-programma. "En in de Verenigde Staten zeggen ze: "Wil je doping? Trek naar de Caraïben.""

  Op het WK kwamen drie finalisten op de 400 meter (Kirani James, Luguelin Santos en Machal Cedenio) uit de Caraïben. Borlée: "Ik kan niet zeggen dat ze zich gedopeerd hebben. Daar heb ik géén bewijs voor. Maar we beschermen cleane atleten veel te weinig."

  "In West-Europa voeren we een hevige antidopingstrijd, maar in de rest van de wereld zijn de bonden medeplichtig aan het systeem. Als we die federaties niet bestraffen bij dopinggevallen, blijft het een business."

  Jacques Borlée op Lanzarote