• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het gaat in België absoluut niet over Russische toestanden"

  "Het is realistisch om alles tegen maart 2016 in orde te hebben."

  Het wereldantidopingagentschap heeft België een negatief rapport gegeven over zijn dopingaanpak. Ons land krijgt tot 18 maart 2016 om zich helemaal te voegen naar de regels van het WADA. Hans Cooman van het Vlaamse antidopingagentschap legt uit.

  "Het gaat absoluut niet over Russische toestanden, laat ons daar duidelijk over zijn", zegt Hans Cooman. "De uitleg gaat als volgt: door onze staatsstructuur zijn er in België vier antidopingagentschappen: eentje in Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige gemeenschap."

  "De grootste twee, die van Vlaanderen en Wallonië, zijn WADA-conform, de kleinste twee nog niet helemaal. En dat is de reden waarom het WADA ons land aanport om ook de agentschappen van Brussel en de Duitstalige gemeenschap conform te maken."

  Wat betekent dat concreet? "Ze moeten ten eerste hun regelgeving in orde maken. Dat gaat over decreten, ordonnanties en dergelijke."

  "Daarnaast moeten ze dopingcontroles uitvoeren en aan dopingpreventie doen zoals het WADA dat vraagt. Ik weet dat Brussel en de Duitstaligen daar volop mee bezig zijn, het is dus realistisch om dat tegen maart 2016 klaar te krijgen."

  WADA wil zelf alle controles uitvoeren

  Het WADA wil overigens de mogelijkheid bestuderen om overal ter wereld en in alle sporten zelf de dopingcontroles uit te voeren. Het heeft daarvoor vorige maand het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al om zijn toestemming gevraagd. "We zullen een werkgroep oprichten met daarin ook leden van het IOC en de internationale sportfederaties", zegt het WADA. "We hopen dat deze werkgroep zo snel mogelijk met een oplossing komt om dopingcontroles los te koppelen van sportfederaties."