• home
 • video
 • pas verschenen

  Put in Karakters: "Zwaar geboet voor fouten, nu wil ik weer erkenning krijgen"

  Paul Put was tien jaar geleden een spilfiguur in de omkoopzaak rond gokchinees Zheyun Ye. In Karakters doet de trainer zijn versie van de feiten. Daarnaast vertelt hij ook over zijn gezondheidsproblemen, zijn periode in de filmindustrie en zijn toekomstplannen.

  "Hadden geen idee dat het over gokpraktijken ging"

  Dat er wedstrijden verkocht zouden worden bij Lierse, werd beslist op een vergadering met Paul Put en zijn spelers. "Zheyun Ye wilde dat er twee wedstrijden verloren zouden worden om de overnameprijs te drukken, want die vond hij te hoog. Wij hadden geen keuze. We wilden allemaal in eerste nationale blijven. Als we het niet deden, was het over", legt Put uit.

  "Ik kreeg enveloppen van Ye met cash geld in. Dat was het geld dat we normaal zouden krijgen als we zouden winnen. Iedereen zei: "We doen het". Wij zaten in een situatie waarin het altijd miserie was en geloofden dat het met die twee wedstrijden opgelost zou zijn. Dat was naïef. We hadden ook geen idee dat het over gokpraktijken ging."

  "Ye zette een pistool tegen mijn hoofd en toonde een foto van m'n dochter"

  Probleem: de wedstrijd die verloren moest worden, werd gewonnen. "Na die match dachten we: "We geven dat geld terug en we zijn er vanaf. Alle spelers waren opgelucht dat het voorbij was", aldus Put.

  Maar dat was buiten Zheyun Ye gerekend. "Na de match moest ik in Antwerpen naar een hotel komen. Hij zette daar een pistool tegen mijn hoofd en toonde een foto van mijn 5-jarig dochtertje en mijn vrouw. "Je zult verliezen of we maken je helemaal kapot", klonk het."

  "Ik heb dat nooit tegen iemand durven te vertellen, uit angst dat zij ook bedreigd zouden worden. Het was een heel zware inschattingsfout van mij om de spelers niet in te lichten, maar na het zien van die foto stond ik aan de grond genageld."

  "Veel geleerd uit fouten, maar moest er wel zwaar voor boeten"

  Wat wil Paul Put in de toekomst nog bereiken? "Ik wil opnieuw erkenning krijgen. Ik heb mijn straf gehad, laat het nu maar eens voorbij zijn. Bij andere figuren uit het Belgische voetbal is dit met de mantel der liefde bedekt. Waarom ik nog geen tweede kans gekregen heb, is voor mij ook een vraag", vertelt Put.

  "Ik zie ook niet in waarom ik een ander verhaal zou moeten ophangen om toch maar terug aan de slag te kunnen in België. Ik wil nu eerst proberen met Jordanië iets te bereiken en daarna zie ik wel of er in België nog iets uit de bus komt. Ik heb veel geleerd uit de fouten die ik gemaakt heb, maar ik heb er wel zwaar voor moeten boeten."

  "Moest neen zeggen tegen Lokeren door darmkanker"

  Sinds de zaak-Ye is Paul Put alleen maar in het buitenland werkzaam geweest. "Familiaal is het geen cadeau om acht à negen jaar in het buitenland te werken. Er zijn wel contacten geweest met Leuven, Kortrijk en Lokeren", zegt Put.

  De contacten met Lokeren moest hij wegens gezondheidsredenen afblazen. "Ik ben geopereerd aan darmkanker en dat was net in de periode waarin voorzitter Roger Lambrecht me gecontacteerd had. Ik heb toen gezegd dat ik niet actief kon zijn, want er volgde ook nog een nabehandeling met chemotherapie. Mijn vooruitzichten zijn goed."

  "De mensen van de Jordaanse bond waren ook op de hoogte van mijn gezondheidstoestand. Ik zou er normaal gezien starten op 1 juli, maar dat is dan uitgesteld tot 28 augustus. Jordanië heeft op Paul Put gewacht."

  "Om de tafel met Demi Moore of Michael Douglas: even schrikken"

  In zijn jonge jaren combineerde Paul Put zijn voetbalcarrière met een een leven als videotheekuitbater. "Ik heb wel iets neergezet in de videowereld. Door Test Aankoop werd ik uitgeroepen tot beste videotheek van België", vertelt Put over die periode.

  Put werd zelfs een grote meneer in de Belgische filmwereld. "Het was wel even schrikken om aan de tafel te zitten met Demi Moore, Kim Basinger of Michael Douglas. Maar dat hoorde nu eenmaal bij het vak. Het was wel hard werken."

  "Ik gebruik mijn fantasie en mijn ervaring uit de filmwereld nog altijd om montages te maken waarmee ik mijn spelers motiveer. Voor de interland tegen Australië liet ik de spelers altijd de grond aanraken, zoals Russel Crowe in The Gladiator. De avond van de match toonde ik dan mijn montage, met die beelden uit de film en beelden van eigen acties om de spelers vertrouwen te geven."

  Prins Ali over Paul Put: "Hij is een geweldige coach"

  Paul Put is sinds eind augustus aan de slag als bondscoach van Jordanië. Prins Ali, kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap en ook voorzitter van de Jordaanse voetbalbond, is vol lof over Put. De taalbarrière is volgens Prins Ali geen probleem.

  "De taal van het voetbal is universeel", zegt Prins Ali aan Ben Crabbé. "Paul Put is een geweldige coach. Vanaf de eerste dag houden de spelers van hem. Wat hij op zo’n korte tijd bij onze spelers teweeg heeft gebracht, is indrukwekkend. Hij maakt de spelers beter. Iedereen is heel tevreden over Paul, vraag maar aan de supporters."

  Bekijk de volledige uitzending op de website van Canvas.