• home
 • video
 • pas verschenen

  Platini vangt bot in beroep: "FIFA wil me dwarsbomen"

  Sepp Blatter is de mondiale voetbalbaas, Michel Platini de Europese.

  FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michael Platini blijven voorlopig geschorst. De twee voetbalbobo's hebben hun beroep tegen hun schorsing van 90 dagen verloren, Platini stapt naar het TAS. De twee werden in oktober op non-actief gezet voor vermeende financiële malversaties in het corruptieschandaal dat de FIFA volop treft.

  De voorbije maanden stortten het Zwitserse en Amerikaanse gerecht zich op corruptie- en fraudebeschuldigingen bij de FIFA, zowel voor de toekenning van WK-organisaties als bij vroegere presesverkiezingen.

  Blatter en Platini werden geschorst door de Ethische Commissie van de FIFA over een verdachte betaling van 2 miljoen Zwitserse frank uit 2011 van Blatter aan Platini, voor werk dat die laatste aan de FIFA leverde tussen 1999 en 2002.

  Door de schorsing mogen de 79-jarige Zwitser en de 60-jarige Fransman geen enkele voetbalactiviteit uitoefenen. Platini stelde zich net voor zijn schorsing kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA, dat op 26 februari een opvolger kiest voor Blattter.

  Het verworpen beroep is een slag voor Platini. Door de schorsing kan zijn kandidaatstelling niet onderzocht worden en mag hij geen campagne voeren tot 5 januari, de dag dat de schorsing afloopt.

  Platini is ondertussen naar het internationaal sporttribunaal TAS gestapt. "De FIFA hanteert openlijk een strategie die erop gericht is om mijn kandidatuur als FIFA-voorzitter te dwarsbomen."

  Het Platini-kamp maakt zich geen zorgen: "We zijn er zeker van dat het TAS Michel Platini in al zijn rechten zal herstellen."