• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Heel erg jammer, maar ik begrijp de beslissing"

  België-Spanje gaat vanavond niet door. "Een heel logische beslissing", vindt Peter Vandenbempt. "De voetbalbond had geen andere keuze." En het Europees kampioenschap? "Laat dat over aan de specialisten en niet aan mensen die in slogans praten."

  Geen andere mogelijkheid

  Vooreerst vind ik het natuurlijk heel erg jammer dat zo'n grote wedstrijd niet kan plaatsvinden. Voor het overige heb ik er begrip voor.

  En al helemaal voor de beslissing van de voetbalbond, die had in mijn ogen geen andere mogelijkheid. Als je telefoon krijgt van de eerste minister die niet het bevel geeft, maar wel sterk aanraadt, om de wedstrijd niet te laten doorgaan, omdat ze geen vat krijgen op die voortvluchtige terrorist. Dan heeft de voetbalbond geen andere keuze.

  Je kan je toch niet voorstellen dat de bond beslist om de wedstrijd toch te spelen. "Want het is een leuke affiche en we willen de mensen niet teleurstellen." En er gebeurt toch wat.

  Ze hebben al een keer het Heizeldrama meegemaakt op dezelfde plaats. De voetbalbond is veroordeeld voor een gebrekkige organisatie. Daarom vind ik het een heel logische beslissing van de voetbalbond.

  Over het advies van de crisiscel kan ik me als niet-specialist niet uitlaten. Als zij vinden met al hun informatie dat het te gevaarlijk is op een steenworp van het veelbesproken Molenbeek, dan denk ik dat dat een verstandige beslising is.

  Makkelijk doelwit

  In de aanloop naar deze wedstrijd heb ik op geen enkel moment gedacht: "Het zou maar eens moeten gebeuren." De voorbije dagen heb ik er wel bij stilgestaan. Voor het eerst worden er ook aanslagen gepleegd rond een voetbalstadion, weliswaar mislukt, maar het is toch een makkelijk doelwit.

  Moeten we naar Frankrijk?

  Wat we nu van het EK in Frankrijk mogen verwachten, kan ik niet inschatten. De vraag stellen, vind ik op dit moment wel legitiem.

  President Hollande heeft het nog een keer gezegd: "Frankrijk is een land in oorlog." Dan kan je afvragen: "Moeten we met z'n allen naar Frankrijk?"

  Ik ken het antwoord op die vraag niet. Je moet het je wel een keer afvragen. Als zulke dreigingen voortdurend rond het Europees kampioenschap gaan hangen, kan het organisatorisch wel eens een probleem worden.

  Een vriendschappelijke wedstrijd kan je makkelijk afgelasten. Die heeft geen gevolgen. Een match met inzet is andere koek en een wedstrijd in een toernooi al helemaal. Dan komt zo'n toernooi op de helling te staan.

  Heeft hij het opgegeven? Of plant hij nog iets?

  Die beslissing ligt bij mensen die dat beter kunnen inschatten, niet bij mensen die in slogans beginnen te praten.

  "We moeten door, we mogen niet toegeven aan terreur", dat vind ik uitspraken van mensen die geen verantwoordelijkheid dragen. Laat het in de handen van de specialisten.

  Dit is een specifieke situatie. In de buurt van Brussel loopt nog een man rond waar ze geen vat op hebben. Is hij bang en heeft hij het opgegeven? Of heeft hij nog iets gepland?

  Dat is ook de reden dat andere matchen in andere landen en andere stadions wel zullen plaatsvinden, zoals Duitsland-Nederland met de voltallige regering Merkel in de tribunes of Engeland-Frankrijk.

  Vervelende zaak

  De verkochte tickets voor vanavond zijn een vervelende zaak. Het zou makkelijk zijn als Spanje nog een keer terugkomt. In het voorjaar plant België een oefenwedstrijd. Daar hebben ze nog geen tegenstander voor. Ze zouden de vraag kunnen stellen aan de Spanjaarden, maar die hebben in die periode al matchen gepland.

  Ik zou zeggen, houd het ticket. Dan moet je wel tegen een klepper als Duitsland of Frankrijk spelen, maar je wil ook niet tegen een land spelen dat je ook op het EK treft. En de loting vindt pas plaats op 12 december.

  Peter Vandenbempt