• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Een standaardsituatie is nu een wapen voor de Belgen"

  Jan Vertonghen maakt de 1-1 tegen Italië na een corner van Kevin De Bruyne.

  Op het WK in Brazilië kregen de Rode Duivels veel kritiek, omdat ze niets deden met de standaardsituaties/stilstaande fases. "Nu zijn we gespecialiseerd geworden", klinkt het bij presentator Frank Raes in Extra Time. Peter Vandenbempt beaamt: "Ik heb in La Dernière Heure gelezen dat de Belgen sinds het WK 12 van hun 36 goals uit standaardsituaties maakten."

  De 1-1 van België tegen Italië vrijdag kwam er na een mooi aangesneden hoekschop van De Bruyne, Vertonghen kopte hem vallend mooi binnen.

  Vandenbempt kadert de goal: "Het was een van de grote items op het WK in Brazilië dat we werkelijk niets deden met standaardsituaties. Hoewel we toch zo veel gestalte hadden en in principe ook spelers met een goeie traptechniek."

  "Er werd toen ook gezegd dat er niet op getraind werd. Er kwam veel kritiek op. De krant La Dernière Heure heeft nu uitgezocht dat België sinds het WK 36 doelpunten heeft gemaakt en 12 daarvan op een standaardsituatie."

  "Het gaat om een paar strafschoppen, de twee vrije trappen van De Bruyne, maar ook goals na corners en vrije trappen. Dat waren vaak ook belangrijke doelpunten, zoals in Israël (0-1)."

  "Dat betekent toch - en dat wisten we voor het WK ook al - dat de standaardsituatie een wapen is. Moeilijke wedstrijden kan je toch weer naar je toe trekken door gelijk te maken of op voorsprong te komen uit een standaardsituatie."

  Joos: "Corners op het WK werden slecht genomen"

  Filip Joos kwam nog even terug op het WK: "Ik vond dat Wilmots de kritiek toen wel goed pareerde, door te ze dat hij zijn spelers niet meer hoefde te leren hoe een corner te trappen. De corners toen werden slecht genomen."

  "Er zit op dit moment meer afwisseling in, maar het begint bij de trap", besluit Joos. "En daar heb je als bondscoach volgens mij geen verantwoordelijkheid in."