• home
 • video
 • pas verschenen

  Racing Genk boekt recordverlies van 14,9 miljoen euro

  Het missen van Play-off 1 zorgde voor heel wat minder fans bij Racing Genk.

  Racing Genk heeft in het seizoen 2014-2015 een financiële kater opgelopen. Tegenvallende transferinkomsten, geen Europees voetbal en een teruglopende abonnementenverkoop zorgden voor een recordverlies van 14,9 miljoen euro. "Het mislopen van Play-off I heeft bovendien gevolgen voor het lopende seizoen", verklaart financieel directeur Filip Aerden in Het Belang van Limburg.

  Drie jaar geleden kende Racing Genk nochtans een ongezien boerenjaar. Na een Champions League-campagne en de verkoop van toppers als Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne sloot de Limburgse club het seizoen 2011-2012 af met een winst van 30 miljoen euro.

  Nadien ging het steil bergaf met Racing Genk. Het budget werd opgetrokken en de loonkost verdubbelde in minder dan vijf jaar tijd van tien naar twintig miljoen euro.

  Recordaankoop Ilombe Mboyo, aangetrokken voor vier miljoen euro en een jaarloon van 1 miljoen euro, moest de mindere sportieve resultaten proberen tegen te gaan, maar kon in de Cristal Arena nooit doorbreken.

  Racing Genk kreeg in het seizoen 2014-2015 liefst twaalf miljoen euro minder in kas dan het seizoen voordien. "Dat komt in de eerste plaats door de tegenvallende transferinkomsten", verklaart Filip Aerden in HBVL.

  "Minder abonnementen en tegenvallende sponsorinkomsten"

  "We hadden negen miljoen begroot en klokten slechts af op 1,4 miljoen aan inkomsten. Ook het uitblijven van Europees voetbal leverde vier miljoen euro minder op. Een terugval in de verkoop van abonnementen en business seats zorgde voor 1,3 miljoen euro minder.

  "Het missen van Play-off I heeft ook gevolgen voor het lopende seizoen", verklaart Aerden. " We verkopen minder abonnementen en de sponsorinkomsten vallen enigszins terug."

  De Limburgse club maakte de rekening en kwam uit op een recordverlies van 14,9 miljoen. Nooit eerder ging een club uit de Jupiler Pro League zo diep in het rood.

  "Sinds het aflopen van het boekjaar is er wel nog heel wat gebeurd op de transfermarkt", kijkt Aerden hoopvol naar de toekomst. "Tussen 1 juli en 31 augustus kwam er al 22,5 miljoen euro binnen in de Cristal Arena."

  "Daar hebben de transfers van Sergej Milinkovic-Savic (verkocht aan Lazio voor tien miljoen euro) en Kara (Anderlecht) veel mee te maken. Het gat van vorig seizoen kon zo al meteen worden dichtgegooid", besluit Aerden. "Als we op deze koers blijven verdergaan, sluiten we het boekjaar af met een winst van vijf miljoen euro.