• home
 • video
 • pas verschenen

  Engeland klopt Frankrijk in Match van de Verbroedering

  Fans en spelers van Frankrijk en Engeland maken het even stil voor de match.

  Engeland heeft Frankrijk verslagen op Wembley, maar de 90 minuten op het veld stonden in de schaduw van de aanslagen in Parijs. "Vrijheid, gelijkheid en broederschap" was het motto voor de interland en dus zongen beide kampen de Marseillaise en werd broederlijk stilgestaan bij de moordpartij van afgelopen vrijdag.

  Ondanks de (mislukte) aanslagen aan het Stade de France afgelopen vrijdag maakten beide landen er een erezaak van om de match toch te laten doorgaan.

  Prins William en de beide bondscoaches droegen een bloemenkrans in de Franse kleuren het stadion in. Even later werd, ook door heel wat Engelsen, een pakkende versie van de Marseillaise aangeheven.

  Vlak voor de aftrap gingen beide teams, door elkaar, in een kring rond de middenstip staan. Met een minuut applaus werden de 129 doden die omkwamen in Parijs herdacht.

  De match zelf was uiteraard een voetnoot. De 19-jarige Dele Alli (foto) maakte in zijn vierde interland op knappe wijze zijn eerste goal. Wayne Rooney, die zich onlangs al tot topschutter aller tijden van Engeland kroonde, dikte zijn totaal aan tot 51 goals na de rust: 2-0.

  Deschamps: "Ik wil het Engelse volk bedanken"

  Niemand in het stadion bleef onbewogen bij de serene en indrukwekkende herdenking voor aanvang van de match. "Dat ging recht naar het hart", reageerde de Franse bondscoach Didier Deschamps.

  "Sinds onze aankomst kreeg we enorm sterke steunbetuigingen. Daarvoor wil ik het Engelse volk en al wie hier op Wembley was danken. Het waren heel emotionele momenten. De hele wereld was verenigd in deze verbroedering. Het was mooi en ontroerend."

  "De wedstrijd van vandaag had een sportieve dimensie, maar de menselijke dimensie was veel belangrijker. De zin om te voetballen was er bij de spelers, maar tegen een goed Engeland hadden we niet de mentale en fysieke argumenten in huis om een topmatch te spelen."

  Bekijk hier het eerbetoon vanaf minuut 3

  Reacties uit de voetbalwereld