• home
 • video
 • pas verschenen

  Duivels doorgelicht: "Batshuayi greep kans, Carrasco bijna even goed als Mertens"

  V.l.n.r.: Cavanda, Lukaku, Batshuayi, Carrasco en Mignolet

  Bondscoach Marc Wilmots gaf een aantal jongens speelkansen tegen Italië. In Extra Time werden de prestaties van Luis Pedro Cavanda, Yannick Carrasco en Michy Batshuayi belicht, net als die van de "anciens" Romelu Lukaku en Simon Mignolet. Voor Marc Degryse "viel Cavanda door de mand", Vandenbempt stelt vast dat "Lukaku het op dit moment heel moeilijk heeft bij de nationale ploeg". Over de anderen klonken (heel) positieve geluiden.

  over Luis Pedro Cavanda: "Zeer ongelukkig debuut"

  Luis Pedro Cavanda had al tien minuten meegedaan in Andorra, maar kwam voor het eerst aan de aftrap op de rechtsachter. "Het was een zeer ongelukkig debuut", zag Vandenbempt. "Zowat alles wat hij in de eerste helft deed, was verkeerd. Maar we hoeven hem niet af te branden, Nainggolan maakte ook twee van deze "debuten"."

  Volgens Filip Joos en Marc Degryse zal de verdediger van Trabzon echter geen nieuwe kansen meer krijgen. "Hij viel door de mand", zegt Degryse. "Ik vond het eigenlijk raar dat hij een kans kreeg, eerlijk gezegd. Hij zit bij een middenmoter in de Turkse competitie. Die is toch niet beter dan de Belgische?"

  over Romelu Lukaku: "Hij staat onder druk"

  De concurrentie voor de spitspositie is stevig met Lukaku, Benteke, Origi, Depoitre en Batshuayi. Vandenbempt: "Lukaku staat onder druk. We kunnen niet anders dan zeggen dat hij het heel moeilijk heeft op dit moment bij de nationale ploeg. Ik denk dat hij vooral voorzetten wil zoals bij zijn club Everton, die hij in één tijd kan afwerken. Hij verloor ook luchtduels die een spits moet winnen."

  Vandenbempt zag wel een betere Lukaku na de rust: "Toen België beter ging draaien in het begin van de tweede helft, toen hij nog een kwartier meedeed, zat hij ook beter in de wedstrijd. Hij heeft een enorm potentieel en is nog altijd maar 22. Een spits die 50 goals maakt in de Premier League, kunnen we toch niet thuislaten."

  Paul Van Himst kent als Anderlecht-man Lukaku al heel lang: "Ik vind zijn prestaties bij de nationale ploeg minder dan die bij Everton. Zijn laatste matchen in Engeland waren uitstekend. Hij krijgt daar dikwijls meer ruimte en die heeft hij nodig. Maar hij kan natuurlijk voetballen. Ik denk dat het een kwestie van vertrouwen is."

  over Michy Batshuayi: "Hij greep zijn kans"

  De man die in de plaats van Lukaku kwam, was Michy Batshuayi. "En die ontploft", zegt Filip Joos. Batshuayi raakte op een half uur evenveel ballen als Lukaku in een uur, al zat België toen meer voorin. Degryse geeft toe dat het soms moeilijker is om te starten dan om in te vallen. 

  "Maar Batshuayi viel heel goed in. Hij werkte hard en zette mee druk. Hij is ook scherp. Bij zijn goal toont hij dat hij heel mobiel is op een kleine ruimte. Hij moet wel nog werken aan zijn kopspel. Maar hij manifesteerde zich en greep zijn kans, zo simpel is het."

  over Yannick Carrasco: "Bijna even goed als Mertens"

  "Yannick Carrasco is ook een karakterjongen", zegt Vandenbempt: "Hij had het moeilijk in de eerste helft, maar is mentaal zo sterk dat hij dat kan omzetten in een heel sterke tweede helft."

  "Hij was dan ook nog beslissend. Hij bereidde de goal van Batshuayi prachtig voor. Dus wat dat betreft: Mertens was er niet bij. Dus zetten we Carrasco en was het bij wijze van spreken - alle verhoudingen in acht genomen - bijna even goed."

  over Simon Mignolet: "Prestatie gelijkwaardig aan Courtois"

  Simon Mignolet was de man van de match. "Het was ongelooflijk belangrijk voor hem om dit soort wedstrijd een keer te keepen", zegt Vandenbempt. "Hij wás onze nummer 1. Wilmots heeft daarna gekozen voor Courtois, een keuze waar - denk ik - iedereen kan inkomen."

  "Daarna had Mignolet een beetje pech in de oefenwedstrijden tegen Colombia en Japan. Die gingen verloren. Er trof hem geen schuld, maar er ontstaat zoiets als "het is toch een stuk minder". Dit was een prestatie gelijkwaardig aan wat we vaak hebben gezien van Courtois."

  Uitsmijter: Van Himst: "Ik kan niet kiezen tussen De Bruyne en Hazard"