• home
 • video
 • pas verschenen

  Decaesstecker: "Medaille op de Spelen zit er nog altijd in"

  Zwemmer Sven Decaesstecker droomt nog altijd van een medaille op de Paralympische Spelen. Ook para-cyclist Tim Celen wil graag mee naar Rio, maar hij moet nog enkele maanden afwachten of dat mag. "Dat zorgt wel voor zenuwachtigheid", bekent hij.

  Zwemmer Sven Decaesstecker, specialist van de 200 meter wisselslag, is op weg naar zijn vierde deelname aan de Paralympische Spelen. Decaesstecker zal in Rio 31 zijn. "Maar ik ben nog genoeg in vorm om er nog eens voor te gaan", vertelt hij aan Sporza.

  "Ik heb vorig seizoen wat minder gepresteerd, maar een medaille zit er nog altijd in. Met mijn beste tijd doe ik nog altijd mee voor het podium. Er zit nog verbetering in, ook op andere nummers."

  "Ik probeer zo weinig mogelijk rekening te houden met de concurrentie, daar kun je zelf toch niks aan veranderen. Ik kijk naar mezelf en moet ervoor zorgen dat ik goed voorbereid en met rust in mijn hoofd naar de Spelen kan."

  "Of ik een medaille pak, zal afhangen van een goeie voorbereiding en of ik me mentaal goed voel. In topsport is het de uitdaging om met alles op het juiste moment goed te zitten. Dan is het zaak van alles te geven en ervoor te gaan en dan is alles mogelijk."

  Gaat Decaesstecker nog door na de Spelen? "Zeg nooit nooit. Ik heb nog altijd veel goesting en die zal er ook na Rio nog zijn. Ergens droom ik wel van nog eens vier jaar, maar het gezond verstand zegt dat het misschien wel eens mijn laatste Spelen kunnen worden. Maar ik ben er nog niet uit."

  Tim Celen: "Niet verwacht dat het zo vlot zou gaan"

  Ook para-cyclist Tim Celen mocht voor het eerst mee op olympische stage naar Lanzarote. "Het bevalt me hier wel", lacht de 17-jarige Celen. "Het is hier wel best heuvelachtig, dat is wel wat anders dan België."

  Celen werd dit jaar knap vijfde op het WK. "Ik had zelf ook niet verwacht dat het zo vlot zou gaan, voor mij was dat ook een verrassing. Bij ons is er geen leeftijdscategorie, je doet direct mee met de grote jongens."

  De selectieprocedure voor de Spelen is behoorlijk ingewikkeld. "Dat klopt. De tafeltennissers bijvoorbeeld, die weten nu al of ze naar Rio mogen. Wij moeten wachten tot enkele maanden voor de Spelen om zeker te zijn. Dat wachten zorgt wel voor wat zenuwachtigheid."

  Intussen werkt Celen hard om nog beter te worden. "Ik moet vooral aan kracht winnen, daar zal ik vanaf dit seizoen veel op trainen. Dat ik kracht mis, merk ik vooral in het tijdrijden. Dat gaat me voorlopig minder goed af dan op de weg rijden."