• home
 • video
 • pas verschenen

  Croenen: "In de finale in Rio is alles mogelijk"

  Louis Croenen kan rustig toeleven naar de Olympische Spelen, want hij heeft zijn ticket voor Rio al een tijdje op zak. De zwemmer mikt op een finaleplaats op de 200 meter vlinderslag en met het estafetteteam. Intussen werkt hij zich ook in het zweet in het krachthonk.

  De ambitie van Louis Croenen is duidelijk: hij wil in Rio net als op het WK de finale zwemmen van de 200 meter vlinderslag. "Die finaleplaats op het WK is vooral mentaal belangrijk. Ik besef nu dat ik het in mij heb", vertelt Croenen.

  "De concurrentie zal volgend jaar hetzelfde zijn als op het WK. Ik hoop opnieuw de finale te zwemmen en daarin kan alles, zeker op de Spelen. Van de achtste tot de derde plaats is alles mogelijk. Outsiders kunnen ook een medaille pakken."

  "Op het vlak van kracht moet ik wel nog stappen zetten. Mijn start en mijn finish moeten explosiever. Nu zwem ik mijn vier lengtes ongeveer even snel. Door een tekort aan kracht heb ik op het einde nog geen echte explosie. Daar maken de echte toppers het verschil mee."

  Ook met het aflossingsteam mag Croenen dromen van een finaleplaats. Maar: "De 200 meter vlinderslag is de dag voor de 4x200m en de finales zijn op dezelfde dag. We zullen dus eens moeten bekijken hoe we dat met de estafetteploeg gaan aanpakken. We moeten voor de finale gaan, dat blijft de ambitie."

  Coach Rik Valcke: "Het gaat over kleine tijdsverschillen"

  "Louis zit op schema voor Rio, het gaat goed met hem", vertelt zijn coach Rik Valcke aan Sporza. "We werken nu aan zijn snelheid. Zijn eerste 100 meter moet sneller kunnen tegen Rio. Wedstrijden in klein bad zijn ideaal om daar aan te werken. Tegen de zomer gaat hij hele mooie resultaten laten zien."

  "Een finaleplaats op de Spelen? We werken hard om Louis in topvorm in Rio te krijgen en dan zien we wel. Louis is heel realistisch, hij houdt zijn beide voeten op de grond. Hij kent de concurrentie en weet wat hij zelf kan. We gaan uit van zijn eigen sterkte en daar werken we aan."

  "Het gaat over kleine tijdsverschillen, ook bij Louis. Alles zal tip top moeten zijn, maar eenmaal in de finale is alles mogelijk. In sommige nummers steekt er één iemand met kop en schouders bovenuit, maar de andere plaatsen zijn vrij. En ook grote favorieten kunnen, figuurlijk dan, kopje onder gaan in een finale."

  De Russische atletiekwereld is zowat lamgelegd na een dopingschandaal. Hoe zit het met doping bij Russische zwemmers? "Ik kan me niet voorstellen dat dat netwerk alleen is opgezet voor de atletiek. Ik veronderstel dat in alle sporten doping gebruikt wordt, ook in het zwemmen. Maar ik beschuldig niemand voor hij of zij betrapt is", zegt Valcke.

  "Louis is zelf drie keer gecontroleerd in de voorbije drie weken. Dat hoort erbij. Ik kan enkel hopen dat het overal op dezelfde manier verloopt. Als ze alle sporten clean maken, zal het eergevoel van de overgebleven sporters wel groot zijn."