• home
 • video
 • pas verschenen

  Zelfmoordaanslag vlak voor Winterspelen Sotsji verijdeld

  De Olympische Winterspelen in Sotsji vonden plaats in februari 2014.

  De geheime diensten van meerdere landen zijn er aan de vooravond van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji in geslaagd een zelfmoordaanslag in een vliegtuig te verijdelen. Dat heeft Oleg Syromotov, Russische viceminister van Buitenlandse Zaken die bevoegd is voor terrorismebestrijding, verklaard.

  Meerdere vrouwen wilden aan de vooravond van de Olympische Winterspelen in Sotsji explosieven, verstopt in doosjes met handcrème, aan boord van een vliegtuig smokkelen.

  De Russische autoriteiten kwamen de poging tot aanslag op het spoor dankzij een samenwerking met 82 geheime diensten. "Er was heel wat terreurdreiging en één van de bedreigingen was een terroristische aanval op een vliegtuig", legt Syromolotov uit.

  "Deze operatie werd door verschillende geheime diensten uitgevoerd. Vlak voor de start van de Winterspelen werden alle verdachten aangehouden in Frankrijk en Oostenrijk. Uit het onderzoek bleek dat ze precies wisten waar ze hun explosieven, die uit Syrië bleken te komen, moesten plaatsen."

  Nadien werden de veiligheidsmaatregelen voor vluchten naar Rusland verscherpt. Passagiers op vluchten vanuit de Verenigde Staten mochten zelfs geen vloeistof meenemen aan boord.

  In Sotsji zelf was de beveiliging tijdens de Winterspelen enorm groot. De angst voor terroristische aanslagen werd gevoed door de aanslagen in december 2013 in Volgograd, 700 km van Sotsji. Daarbij kwamen 36 mensen om het leven.