• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings: "Vertrouwen getankt door toptijd"

  Swings opende indrukwekkend in Calgary.

  Bart Swings heeft een flitsende start gemaakt in het nieuwe schaatsseizoen. "De rondjes op de 1.500 meter schaatste ik op een hoog niveau", vertelt Belgiës beste schaatser aan Sporza.

  Twee Belgische records, winst in de massastart, 2e op de 1.500 meter en 5e op de 5.000 meter. Bart Swings is als een wervelwind door de eerste Wereldbekermanche (in Calgary) geraasd.

  "Het was een heel geslaagd weekend", blikt Bart Swings bevredigd terug. "Na een mindere winter vorig jaar wou ik er meteen invliegen in de Wereldbeker."

  "Het was belangrijk om hier vertrouwen te tanken en dat is me gelukt. Dat vertrouwen zal essentieel zijn voor de maanden februari en maart, want dan moet ik er volledig staan."

  Wat vond Swings nu zelf zijn strafste prestatie van afgelopen weekend? "De 1.500 meter (2e plaats en Belgisch record, red) springt er voor mij toch uit. De rondjes op de 1.500 meter schaatste ik op een hoog niveau. Enkel in de slotronde moet ik het verval nog meer kunnen beperken."

  "Fysiek wist ik dat ik in orde was, maar ook technisch gaat het beter en beter. Mijn tijd (1'42"48) is zeker een toptijd. Er zijn nog niet veel atleten die al sneller geschaatst hebben."

  Maar ook zijn zege in de massastart schat Swings hoog in. "Op het WK wil ik ook op dat nummer zo goed mogelijk presteren. Door de combinatie uithoudingsvermogen-snelheid voel ik me thuis in zo'n peloton."

  Swings: "Schaatsen is een gevoelssport"

  Voor Team Stressless - de ploeg van Swings - was het een heel vruchtbaar weekend in Calgary. "Een goede groepssfeer is heel belangrijk", benadrukt Swings.

  "Brittany Bowe heeft het wereldrecord aangescherpt op de 1.500 meter. En Joey Mantia werd derde op de 1.500 meter (Swings tweede, red). We trekken elkaar op. Schaatsen is een gevoelssport, mentaal moet je in orde zijn."