• home
 • video
 • pas verschenen

  D'hoore: "In Rio ga ik voluit voor een medaille op de piste"

  D'hoore, hier naast Kenny De Ketele, mikt op een medaille in Rio.

  Is Jolien D'hoore in Rio de grootste Belgische medaillekandidaat in het wielrennen? "De kloof met de concurrentie is kleiner geworden", vertelt D'hoore aan Sporza. "Alle details tellen wanneer je een medaille wil winnen."

  Op Lanzarote werken de Belgische atleten zich in het zweet tijdens een olympische stage. Voor Jolien D'hoore voelt het stilaan als thuiskomen.

  "Het is de derde keer dat ik op Lanzarote ben. Het is altijd heel leuk om in contact te komen met andere sporters. En daarbij is het een heel mooi eiland met mogelijkheden om te fietsen en met mooi weer", zegt ze.

  Volgende zomer vinden de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaats en daar heeft D'hoore een absoluut doel van gemaakt. "De meeste mensen zeggen dat ik een medaillekandidaat ben en dat is vanzelfsprekend. Ik probeer gewoon rustig te blijven en voluit voor die medaille te gaan."

  "De kloof met de concurrentie is alvast kleiner geworden. Ik heb me nu genesteld in de top vijf. Het komt echt aan op details om een medaille te winnen. Daar wordt nu volop aan gewerkt."

  "Het materiaal en de trainingen zijn beter en ik voel me mentaal heel sterk. Ik weet dat mensen bepaalde verwachtingspatronen hebben, maar ik ga altijd voor het hoogst haalbare."

  "Combinatie baan-weg is ideaal"

  "Het seizoen op de weg heeft me veel beter gemaakt. Ik won direct de eerste wereldbekerwedstrijd in Drenthe. Dat had ik niet verwacht. Het gaf het hele team een boost. Elke koers hebben we op hoog niveau gereden en ik behaalde de meeste overwinningen uit het peloton."

  "Het WK op de weg werd wel een tegenvaller. Er was vooral positieve druk, iedereen gaf me steun. Wat er dan uiteindelijk scheelde, weet ik niet. Waarschijnlijk gewoon een offday."

  "Dankzij mijn combinatie van weg- en baanwielrennen is mijn basis veel groter geworden. Ik heb vooral aan inhoud gewonnen. En net dat kan een rol spelen in de puntenkoers, toch het zwaartepunt van het omnium."

  Over haar toekomst is D'hoore duidelijk: "Ik zal zeker op de weg blijven rijden. Ik wil meedoen aan de Ronde van Vlaanderen en daar meerijden voor de podiumplaatsen. Daarna ga ik rusten en me voorbereiden op Rio. Dan komt het WK in Qatar eraan."

  "Met baanwielrennen zal ik zeker niet stoppen. Ik wil de jeugd, zoals Lotte Kopecky, helpen. Ik wil haar bijstaan en misschien zelfs het omnium rijden in dienst van haar."

  "De combinatie piste en weg is ideaal voor mij. Als ik in de winter niet op de piste rijd en gewoon niets doe, dan rijd ik een minder wegseizoen. Daarom wil ik de jeugd ook aanraden om op de piste te rijden", besluit D'hoore.