• home
 • video
 • pas verschenen

  Cruijff trekt de deur dicht bij Ajax

  Johan Cruijff verzet zijn zinnen op het golfterrein.

  Johan Cruijff (68) sluit het hoofdstuk Ajax af. "Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet wordt uitgevoerd", legt het clubicoon uit. "Ik stop ermee, ik doe niet mee aan spelletjes."

  Johan Cruijff is een Ajacied in hart en nieren: eerst als speler, daarna als coach en de laatste jaren als adviseur. Daar komt nu een einde aan.

  "Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd", schrijft het clubicoon in zijn column in De Telegraaf.

  "Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel heb gekregen dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee."

  "Ik stop ermee", aldus Cruijff, die spreekt over "een hard gelag". De oud-voetballer hoopt dat "een mogelijkheid wordt gevonden om Ajax weer Ajax te laten worden". Dat zou volgens de beroemde nummer 14 misschien kunnen door alle aandelen van Ajax op te kopen.
   

  "Zeg dan gewoon, we zien jouw visie niet zitten"

  Johan Cruijff, bij wie vorige maand longkanker werd vastgesteld, zette vier jaar geleden het beleid van Ajax naar zijn hand. Hij legde de macht bij oud-spelers Frank de Boer (hoofdtrainer), Wim Jonk, Dennis Bergkamp en later ook Marc Overmars.

  Vorige week kreeg Jonk (hoofd opleidingen) te horen dat hij moet opkrassen. Dat schoot bij Cruijff in het verkeerde keelgat. "Het kan niet zo zijn dat de klokkenluider sneuvelt en de rest onder mijn paraplu doorgaat op de ingeslagen weg. Zeg dan gewoon, we zien jouw visie niet zitten", schreef Cruijff toen.