• home
 • video
 • pas verschenen

  Alderweireld: "De supporters waar geven voor hun geld"

  Toby Alderweireld klinkt strijdvaardig voor de oefeninterland van morgen. "Spanje zal elk foutje afstraffen, maar we moeten opnieuw dominant durven te spelen. De supporters willen een ploeg zien die vooruit voetbalt", zegt de verdediger, die het ook over de aanslagen in Parijs heeft. "Ik twijfel niet aan onze veiligheid op het EK."

  Toby Alderweireld stond tegen Italië nog eens centraal in de verdediging. "Die positie ben ik gewoon, maar ik sta even graag op rechts", zegt de verdediger. "Ik heb ondertussen toch al 35 interlands als rechtsachter gespeeld en ik voel me daar uitstekend."

  "Mijn vervanger op rechts had het lastig, maar we moeten elkaar dan als team proberen te helpen. Cavanda (foto) herpakte zich, zeker in de tweede helft. Hopelijk put hij daar toch wat vertrouwen uit. Niemand had het trouwens makkelijk in het begin. De hele ploeg stond niet goed en dan krijg je het als verdediging lastig."

  "We weten ook wel dat we veel kansen hebben weggegeven. Dat moet tegen de Spanjaarden beter want zij zullen die fouten harder afstraffen. Spanje heeft veel meer kwaliteiten dan Italië dus het wordt opnieuw een mooie test."

  "We willen dominant spelen. België speelt niet meer met 11 man achter de bal. We zetten druk en creëren kansen. We scoren drie keer tegen Italië, dat is toch zelden gezien. De supporters zien liever een leuke ploeg die vooruit wil voetballen, zeker thuis. Ook tegen Spanje moeten we onze supporters waar geven voor hun geld."

  "Dat ze een B-ploeg opstellen zonder de spelers van Barcelona? Spanje kan drie volwaardige elftallen opstellen. Het heeft nog meer weelde dan België. Wie er ook speelt, het is een topploeg. We moeten bewijzen dat we ook tegen Spanje iets kunnen laten zien."

  "Twijfel niet aan onze veiligheid op het EK"

  De Rode Duivels wonnen vrijdagavond overtuigend tegen Italië, maar echt nagenoten van die zege, heeft Alderweireld niet. "Meteen na de wedstrijd kregen wij ook het nieuws uit Parijs te horen. Het werd plots heel stil in de kleedkamer. Dan doet die match er niet meer toe."

  "Parijs is relatief dichtbij. Iedereen gaat wel eens op restaurant, iedereen gaat wel eens naar een concert. Dat doet je wel even nadenken natuurlijk. Het is logisch dat dit mensen afschrikt."

  "Ik twijfel niet aan onze veiligheid op het EK en wil eigenlijk ook nu niet over onszelf praten. We moeten respect tonen voor de slachtoffers."

  "Nu gebeurde het in de buurt van een stadion, maar er zijn nog evenementen waarop veel mensen samenkomen. Ik hoop dat dit nooit meer gebeurt."

  Toby Alderweireld over ...

  • Stilstaande fases: "We hadden een uitstekende luchtmacht, maar deden er veel te weinig mee. Nu hebben we daar echt op getraind. Een goeie corner doet al heel veel. Zelfs zonder Fellaini kunnen we nu gevaarlijk zijn op stilstaande fases. Dat kan een wedstrijd doen kantelen."
  • De EK-selectie: "Het wordt moeilijk voor de bondscoach om keuzes te maken, maar dat is juist goed. Het zou veel erger zijn als hij moest denken: "Goh, hoe kom ik aan genoeg spelers?" Het geeft vertrouwen dat we zo'n brede kern hebben. Ook zonder belangrijke spelers als Fellaini en Mertens winnen we."
  • Simon Mignolet: "Simon heeft een fantastische wedstrijd gekeept. Ik ben echt blij voor hem. Hij staat vaak in de schaduw van Thibaut Courtois. Nu heeft hij eindelijk kunnen laten zien wat hij waard is. Wij wisten dat natuurlijk al, maar ik denk wel dat het voor hem een opluchting is."