Ga naar de inhoud

Exact 120 jaar geleden speelden Antwerp en Brussel de eerste competitiematch

 di 10 november 2015 14:52
De ploeg van Antwerp uit 1895, met onderaan als 2e van links Ledeboer.
Op 10 november 1895 speelden Antwerp FC en Sporting Club Bruxelles de eerste officiële competitiematch in België. Het werd een klinkende 8-0-overwinning voor The Great Old. Samen met de mensen van het RAFC-museum blikken we terug op die historische match.

In 1863 werd er voor het eerst gevoetbald in België, voornamelijk in colleges en scholen. De eerste verenigingen waren dan ook initiatieven van enkele (oud-)studenten.

Tot 1894 werden uitsluitende vriendschappelijke wedstrijden gespeeld, voornamelijk tussen clubs uit Brussel, Antwerpen, Luik en Brugge. Op basis van die matchen riep een krant Antwerp FC uit tot eerste officieuze kampioen.

Toen een jaar later de Belgische voetbalbond werd opgericht kreeg Antwerp FC als oudste club van het land ook Stamnummer 1 toegewezen. Vanaf dan kreeg de competitie een officieel karakter. Op 10 november 1895 stond de eerste match op het programma: Antwerp-Sporting Club Bruxelles.

Antwerp teerde voornamelijk op ingeweken Britten, die de ploeg naar een hoger niveau tilden. Ondanks de afwezigheid van sterspelers Cecil Jacobs en Jan Robyns was Brussel dan ook geen partij.

Fernand Friling (foto) tekende voor het eerste officiële doelpunt uit de Belgische geschiedenis, Cornelius Ledeboer was meteen ook goed voor een eerste hattrick. Eindstand: 8-0.

Ondanks die vernedering was de krant Le Matin een dag later mild voor Brussel. "We hebben een prachtige partij meegemaakt", schreven ze. "Zowel de aanval als de verdediging van beide ploegen was goed, maar de Antwerpse spelers waren veel sterker."

Antwerp FC zou de titel uiteindelijk aan FC Luik moeten laten, terwijl Brussel zijn leergeld snel kon terugbetalen en een seizoen later al kampioen werd.

Antwerp FC - Sporting Club Bruxelles 8-0

Doelpunten: Ledeboer (3), Friling (2), Robertson, Hood en H.Jacobs

Antwerp FC: Van Malderen, Chapman, Wolff, Groom, Walther, Jenkinson, H.Jacobs, Hood, Ledeboer, Robertson, Friling

Sporting Club Bruxelles: De Bey, Dedecker, Blanquaert, Cerckel, Deschrijver, Romdenne, Gillon, A.Moyaerts, E.Moyaerts, Hamesse, Ithier

Scheidsrechter: Herman

Meer over deze historische match op www.rafcmuseum.be/clubhistoriek/clubhist.php

Verslag van de eerste competitiematch uit Le Matin