Vervoort: "Ik wil zelf beslissen wanneer het stopt"

  Marieke Vervoort in "Het huis".

  Marieke Vervoort was gisteren de centrale gast in de Eén-reeks "Het huis". De rolstoelatlete vertelt in een aangrijpend portret over haar spierziekte en haar wens om euthanasie te plegen.

  "Ook ik moet mijn whereabouts invullen"

  Marieke Vervoort levert in haar rolstoel topprestaties, maar om dat te kunnen verwezenlijken, moet ze natuurlijk keihard trainen. En ze moet ook haar whereabouts invullen.

  "Elke achteruitgang maakt me bang"

  Marieke Vervoort beschrijft de pijn die ze elke dag voelt. "Elke achteruitgang maakt me bang. Niet boos, wel bang. Ik zie bijvoorbeeld nog maar 20 procent. En pijn lijden waar niets aan gedaan kan worden, dat is het ergste wat er is."

  "Er zijn meer slechte momenten dan goeie momenten"

  Marieke Vervoort lijkt altijd enorm opgewekt, maar ziet af. "Wat ik de laatste tijd meemaak, is hard. Maar de mensen zien het niet altijd. Er zijn veel meer slechte momenten dan goeie momenten. Daarom heb ik ook de euthanasie aangevraagd."

  "Was van plan om na het WK te stoppen"

  Marieke Vervoort heeft al uitdrukkelijk laten verstaan dat ze euthanasie wil plegen. "Ik was van plan om na het WK te stoppen en afscheid te nemen van mijn vrienden, maar het ticket voor Rio heeft alles veranderd. Maar ik ben er niet bang voor."

  "Ik wil zelf beslissen wanneer het stopt"

  Na een erg zware nacht vertelt Marieke Vervoort waarom ze euthanasie wil. "Ik wil dat niet zomaar. Ik ben zelf vaak bang. Het went nooit. Maar ik wil zelf beslissen wanneer het stopt. Ik wil niet al stikkend eindigen. Dat wil ik echt niet."

  Op de pagina van Eén kunt u nog meer fragmenten bekijken. Klik hier.