• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Courtois: "De job van libero is wat ondankbaar"

  Courtois speelde ook dit jaar een uitstekend EK in eigen land.

  Na de uitschakeling op het EK volleybal trekken de Yellow Tigers opnieuw naar hun clubs. Voor Valérie Courtois, zus van Rode Duivel Thibaut, is dat een probleem. De libero is nog steeds op zoek naar een ploeg voor volgend seizoen. "Ik zal er misschien aan moeten denken om mijn diploma van bio-ingenieur uit de lade te halen."

  Voor Courtois, twee jaar geleden op het EK uitgeroepen tot beste verdediger, is het niet de eerste keer dat de zoektocht naar een nieuwe ploeg niet van een leien dakje loopt. Ook na het WK van vorig jaar duurde het lang vooraleer Lodz uit Polen kwam aankloppen.

  "Hun libero had zich zwaar geblesseerd. De één zijn dood is de ander zijn brood", zegt Courtois in Het Nieuwsblad. "Zo werkt het bij de libero's. De postjes zijn schaars. De voorbije zomer kwamen maar drie plaatsen vrij in Europa. Die waren dan ook binnen de kortste keren bezet."

  "Er zit niets anders op dan geduld uit te oefenen. Ondertussen train ik bij verschillende clubs in België met het oog op het olympisch kwalificatietoernooi. Daarna? Misschien moet ik mijn diploma van bio-ingenieur toch uit de lade halen."

  Waarom zijn libero's niet gewild op de transfermarkt? "De meeste aanvallen beginnen bij een goede receptie van de libero, maar toch gaat het grootste deel van het budget naar aanvallers. Zij gaan ook met het applaus lopen."

  "De job van libero is wat ondankbaar en wordt door de buitenwereld al eens negatief benaderd. De ploegmaats weten beter, maar het publiek durft het aandeel van de libero vaak vergeten."