• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wie legt BC Oostende het vuur aan de schenen in de Scooore League?

  Brussels-Oostende is vanavond de opener van het nieuwe basketbalseizoen. Sporza blikt met Philip Debaere, Yves Defraigne, Paul Vervaeck, Brian Lynch en Arthur Goethals vooruit op de competitie. Wat verwachten BC Oostende, Bergen, Antwerp Giants, Limburg United en de Profliga van het seizoen?

  Oostende: "Moeilijke voorbereiding door afwezigheid van internationals"

  Na vier titels op een rij lijkt BC Oostende ook dit jaar weer de grote favoriet. "Maar we leven niet in het verleden", waarschuwt manager Philip Debaere.

  "We hebben een moeilijke voorbereiding gehad. We hebben vier spelers moeten afstaan aan de nationale ploeg, net als onze coach. En we sukkelen ook met enkele blessures."

  "Pas vorige week woensdag hebben we de voorbereiding met onze volledige ploeg kunnen aanvatten. De voorbije dagen zijn de spelers en de coach ook op afzondering geweest om het groepsgevoel te maximaliseren."

  Oostende heeft niet al te veel transfers gedaan, maar heeft zich naar eigen zeggen wel versterkt op "enkele cruciale plaatsen". "Voor de rest zullen we voortbouwen op onze jonge Belgen, zoals Serron, Salumu en Gillet. Ondanks de korte voorbereiding zullen de automatismen dus misschien sneller gevonden worden."

  Denkt Debaere dat de andere Belgische teams de kloof met Oostende kleiner hebben gemaakt? "Charleroi heeft ons recept gebruikt: jonge Belgische talenten aangevuld met karaktervolle buitenlanders. Maar pas over 2 maanden kunnen we kijken hoe de kaarten liggen. Het is niet omdat je een aantal goeie spelers hebt, dat je ook een goeie ploeg hebt."

  Bergen: "Geblesseerde Fields is moeilijk te vervangen"

  Bergen was de voorbije seizoenen een van de voornaamste uitdagers van Oostende. Als het team van coach Yves Defraigne beter wil doen, moet het dus eigenlijk kampioen worden.

  "Dat is een flinke uitdaging", zegt Defraigne. "Bij deze competitieformule moeten we helaas snel klaar zijn en kunnen we niet beter pieken naar de play-offs. Of we opnieuw de play-offs kunnen halen? Dat is een dubbeltje op zijn kant. Je moet geluk hebben en je moet er op het juiste moment staan."

  Is Defraigne tevreden met zijn huidige spelerskern? "We hebben een zeer talentvolle ploeg, maar we hebben John Fields verloren. Hij scoorde vorig seizoen erg veel en is moeilijk te vervangen. We proberen iemand te vinden, maar onze middelen zijn beperkt. Zijn blessure is een aderlating, maar we maken er het beste van."

  Antwerp: "Jonge ploeg, met vallen en opstaan"

  De Antwerp Giants hebben afgelopen zomer een kleine metamorfose ondergaan. "We hebben een volledig nieuwe ploeg, waarin we veel jonge gasten moeten integreren", vertelt coach Paul Vervaeck. "Van die jonge groep moeten we één geheel maken."

  "Of dat een moeilijke taak is? Daar kruipt veel werk in", zegt Vervaeck. "Dat zal met vallen en opstaan gebeuren, maar ik geloof in deze groep. We hebben in de voorbereiding al veel progressie gemaakt en moeten dat ook tijdens het seizoen doen."

  Krijgt Vervaeck voldoende tijd van het bestuur en de fans? "Ik denk het wel", zegt de coach. "We hebben veruit de jongste ploeg in de Scooore League en voor de toekomst is dit de juiste basis."

  "We hebben de juiste talenten en moet hen een kans geven. Dat zal met ups en downs gebeuren, maar het is logisch dat jonge spelers fouten maken. Daar moeten ze uit leren."

  "We willen tot de Belgische top blijven behoren en dat zal wel lukken. Maar het zal misschien iets langer duren voor er een constante in ons spel zit. En de ervaring van Roel Moors zullen we natuurlijk missen, maar we kunnen zijn ervaring nu wel naast het veld gebruiken."

  Limburg United: "We moeten er meteen staan"

  Limburg United was vorig seizoen dé verrassing in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau. Coach Brian Lynch beseft wel dat het verrassingseffect wellicht weg zal zijn. "We zullen er meteen moeten staan", klinkt het.

  "Of er veel veranderd is bij ons? Toch een halve ploeg", zegt Lynch. "Er spelen nog maar 5 Amerikanen bij ons en we spelen met meer Belgen. Ons team is ook wat jonger, want we hebben een beetje ervaring verloren."

  Durft Lynch te zeggen dat de kloof met Oostende iets minder groot is? "Dat kun je moeilijk voorspellen. Maar ik ben onder de indruk van Oostende. Elk jaar wordt er van hen verwacht dat ze kampioen spelen en dat doen ze. Dat is zeer moeilijk. Maar iedereen wil hen bijbenen en ik vraag me af of we de kloof zullen dichten."

  Profliga: "Ideale competitie bestaat uit 12 ploegen"

  Het laatste woord is voor Arthur Goethals, die zijn eerste seizoen als voorzitter van de Belgische Profliga basketbal zal aansnijden. Hoe luiden zijn doelstellingen?

  "Ik wil me vooral focussen op de professionalisering van de Profliga. Het budget kan groeien door meer aandacht van de media en de fans. Die aspecten moeten we sterk bewerken."

  "Dat kunnen we doen door kwaliteit te geven in onze competitie. Dat is dit jaar gedeeltelijk gegarandeerd door de meer evenwichtige samenstelling van de ploegen, de kwalitatieve instroom en de doorbraak van veel jeugdspelers."

  Dat er op het hoogste niveau in België met een onpaar aantal clubs gespeeld moeten worden, wringt ook bij Goethals. "Het is niet goed dat een bepaalde ploeg een weekend eens niet moeten spelen."

  "We zoeken een oplossing, maar dat moet opgelost worden binnen een regio die de ploeg economisch kan ondersteunen. We hopen dat we naast de huidige clubs enkele "blind spots" kunnen invullen. In België zou een ideale competitie uit 12 professionele ploegen moeten bestaan."