• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wellens voor Lombardije: "Had meer rust dan WK-renners"

  Wellens: "Geen goed resultaat zou geen ramp zijn. Mijn seizoen was al mooi."

  Zondag is er de 109e Ronde van Lombardije. Tim Wellens, vorig jaar vierde, komt met ambitie aan de start. "Door mijn zeges in de Eneco Tour en in Montréal start ik zonder stress", zegt de youngster van Lotto-Soudal. Het parcours is licht veranderd, waardoor de hellingen elkaar snel opvolgen in de finale: "Aanvallers krijgen nu meer kansen."

  Met 245 km van Bergamo naar Como, de omgekeerde weg van vorig jaar, wordt de WorldTour 2015 afgesloten. Eén ding staat al vast, iemand met klimmersbenen zal winnen.

  En Wellens heeft die: "Na mijn vierde plaats van vorig jaar vertrek ik met vertrouwen richting Lombardije. Het parcours is veranderd. De hellingen liggen dichter bij de finish, wat er kan voor zorgen dat de finale vroeger opengebroken wordt. Aanvallers krijgen nu meer kansen om hun gang te gaan."

  "Zoals in de vorige edities zal ook nu de Ghisallo (9 km klimmen op 70 km van de streep, red) voor een eerste schifting zorgen. Daaropvolgend komt met de Muur van Sormano een korte, steile helling die ook zal doorwegen." In de laatste twee kilometer is het gemiddelde stijgingspercentage 15,8 procent, met stukken tot 27 procent. "De renners zullen bepalen hoe lastig het wordt."

  Wellens reed bewust het WK op de weg in Richmond niet. "Na het WK ploegentijdrijden nam ik de eerste vlucht naar huis om wat rust in te bouwen. Persoonlijk had ik redelijk wat last van de jetlag. Pas na een dag of vijf was ik weer volledig aangepast. Ik denk dat dit een voordeel zou kunnen zijn tegenover de WK-renners."

  "De ene renner kan zich sneller aanpassen dan de andere en heeft hier minder last mee. Nibali kon woensdag bijvoorbeeld alweer een koers winnen. Samen met Rodriguez en Valderde is de Italiaan voor mij de topfavoriet."

  "Geen goeie uitslag zou geen ramp zijn"

  Wellens rijdt rustig rond: "Dit seizoen is al mooi geweest. De zeges in de Eneco Tour en Montréal hebben mijn jaar glans gegeven. Als ik zondag geen goed resultaat zou rijden, zal ik natuurlijk ontgoocheld zijn, maar een ramp zou het niet zijn."

  "Ik kan zondag zonder veel stress starten. Persoonlijk wil ik een rol spelen diep in de finale. Als dat niet lukt, hebben we nog twee renners in de ploeg die het kunnen afmaken. Zowel met Tiesj Benoot als met Tony Gallopin hebben we twee mannen die dat kunnen."

  "Ik keer tevreden naar huis terug als we met de ploeg een mooie koers hebben gereden en meegedaan hebben voor winst. Hopelijk sluiten we het jaar mooi af."

  Leysen: "Veranderde parcours is beter voor ons"

  Sportdirecteur Bart Leysen ziet zeker ook kansen voor de drie genoemde Lotto-renners: "Vorig jaar zat de koers op slot tussen de Ghisallo en de finalehellingen."

  "Dit jaar ligt de Ghisallo verder en volgen de hellingen elkaar in sneltempo op. Dat zal ervoor zorgen dat het niet meer zal stilvallen van de Ghisallo tot de finish. Dit parcours is beter voor ons."

  "Renners zoals Benoot, Gallopin en Wellens kunnen de opeenvolging van de hellingen zeker aan. Ik verwacht dat Tim de friste zal zijn, vooral omdat hij het WK op de weg niet gereden heeft."

  "Benoot (foto) zat na het WK met een dubbel gevoel. Hij voelde zich zeer goed, maar kon dat door pech niet laten zien. Hij zal wat geprikkeld aan de start komen."