• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Verheyen: "Club moet eerst en vooral zelf beter voetballen"

  Club Brugge beleefde een teleurstellende avond.

  Anderlecht en Club Brugge leverden gisteren een belabberde Europese prestatie af. Anderlecht ging met 1-0 onderuit bij het zeer bescheiden Qarabag, Club Brugge was niet opgewassen tegen FC Midtjylland. Gert Verheyen en Geert De Vlieger laten hun licht schijnen over de twee Europese duels.

  Vorig jaar schopte Club Brugge het tot in de kwartfinales van de Europa League, maar met 0 op 6 na 2 wedstrijden lijkt die prestatie dit seizoen bijna niet te evenaren.

  Na het verlies tegen Midtjylland waren de tactische keuzes van Club-coach Michel Preud'homme het gespreksonderwerp. Wou hij met Meunier, Simons en Vossen op de bank aantonen dat Europa minder belangrijk is voor Club?

  "Daar lijkt het op, maar ook vorig seizoen werd er geroteerd", stelt Gert Verheyen. "Toen bleef Club Brugge wel winnen. Nu verliezen ze hun wedstrijden en lijkt Europa minder belangrijk."

  "Maar voor het seizoen werd er toch gezegd dat Europa even belangrijk bleef als de andere competities tot het moment dat er eventueel gekozen zou moeten worden?"

  "Je moet nu hopen dat Napoli 2 keer wint van Midtjylland en zelf moet je 6 op 6 halen tegen Legia Warschau. Maar je moet eerst en vooral zelf beter gaan voetballen. Er is te weinig kwaliteit om welke tegenstander dan ook echt pijn te doen."

  "In theorie weet iedereen wat hij moet doen, of het nu Jantje of Pietje is"

  Waarom wil Michel Preud'homme zo vroeg op het seizoen al roteren? "Het doel is eenvoudig: je wil zo fris mogelijk aan de play-offs beginnen", legt Verheyen uit. "Je werkt daar een heel jaar voor. Maar je moet je afvragen of je daardoor niet te veel kwaliteit verliest?"

  "In theorie weet iedereen wat hij moet doen, of het nu Jantje of Pietje is. Maar De fauw is niet zo goed als Meunier. En Claudemir is niet zo goed als Simons. Roteren gaat altijd makkelijker als alles goed gaat."

  Verheyen ziet nog een andere verandering ten opzichte van vorig seizoen. "Toen had Club Brugge die geweldige mentale veerkracht. Toen konden ze hun achterstand vaak ophalen. Dat was hun grote kwaliteit. Als Club nu achterkomt, is het gedaan."

  De Vlieger: "Je zag de frustratie bij Anderlecht over het veld"

  Ook Anderlecht incasseerde gisteren een stevige opdoffer. RSCA acteerde zelf te zwak tegen het bescheiden Qarabag, maar werd ook niet geholpen door de staat van het veld.

  "Anderlecht heeft altijd een goed veld nodig", analyseert Geert De Vlieger. "Zij moeten het spel maken, maar de bal hobbelde voortdurend. Je zag de frustratie bij de spelers."

  "Combineren is erg moeilijk op zo'n veld. Je weet dat als speler zelf al als je die omstandigheden ziet."

  "Vorig weekend had Anderlecht goed gecombineerd in de competitie, maar nu moesten ze het geweer van schouder veranderen. Voetballend is Anderlecht veel beter, maar op zo'n veld moet je een ander soort voetbal spelen."