• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ultra's van Sparta Praag boycotten EL-match wegens vluchtelingenactie

  Weinig fans zagen hoe Sparta Praag Apoel Nicosia klopte.

  Sparta Praag ontving gisteren op de tweede speeldag van de Europa League-groepsfase Apoel Nicosia in een opvallend leeg huis. De harde kern van de Tsjechische club daagde niet op uit onvrede met het initiatief om per verkocht ticket 1 euro te schenken aan de vluchtelingen in Europa.

  Heel wat Europese voetbalclubs steunen de solidariteitsacties voor de vluchtelingencrisis, ook al omdat de European Club Association (ECA) de clubs in de Champions en de Europa League gevraagd heeft om bij hun eerste thuiswedstrijd in de groepsfase per verkocht ticket 1 euro te schenken aan de vluchtelingen.

  Maar de Ultra's van Sparta Praag zijn het niet eens met dat plan. "Na lang overleg hebben we beslist om afstand te nemen van deze actie en niet aanwezig te zijn in het stadion", lieten de supporters enkele uren voor de aftrap van de wedstrijd tegen Apoel Nicosia weten.

  "We beseffen dat we op die manier onze spelers in de steek laten, maar we aanvaarden dergelijke praktijken van de ECA en de UEFA niet. Zij proberen sport en politiek met elkaar te vermengen. We kunnen leven met het puntenverlies, maar niet met het verlies van Europa", luidde het statement.

  Ondanks de afwezigheid van de harde kern kon Sparta Praag de 3 punten thuis houden. 9.130 supporters zagen hoe de Tsjechische club Apoel Nicosia met 2-0 klopte. Kehinde Fatai (ex-Club Brugge, foto) nam het eerste doelpunt voor zijn rekening.

  Sparta Praag volgt het voorbeeld van Lech Poznan

  De Ultra's van Sparta Praag zijn niet de eerste supporters die niet akkoord gaan met het voorstel van de ECA om een deel van de ticketopbrengst aan de vluchtelingen in Europa te schenken.

  Op de eerste speeldag lieten de fans van Lech Poznan hun onvrede blijken. Tegen Belenenses verkocht de club amper 3.000 tickets, terwijl het moderne stadion plaats biedt aan 25.000 toeschouwers.