• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Stef Wijnants: "Geen genade voor Anderlecht en Club Brugge"

  Stef Wijnants.

  Een weekje Europees voetbal heeft de Belgische coëfficiënt geen deugd gedaan. De drie Belgische vertegenwoordigers gingen één voor één onderuit, de ene (Anderlecht en Club Brugge) al wat harder dan de andere (AA Gent). Sporza-journalist Stef Wijnants schat de toestand in zijn analyse op Radio 2 Limburg als volgt in: ernstig.

  Of ons voetbal vernederd is? Voor AA Gent valt dat nog mee. Als je tegen Zenit speelt, een topploeg met dure spelers als Hulk en Witsel, hoef je niet van een blamage te spreken. Maar toch: als je met zo veel lef speelt als AA Gent, dan moet je ook wat oogsten.

  1-1 tegen Lyon was al te weinig, nu hebben ze nipt verloren. Je hebt dan wel veel lof gekregen, je start met 1 op 6. Terwijl het natuurlijk draait om de harde duiten, de punten. Enige clementie voor AA Gent: het heeft geen Europese ervaring, en al zeker niet op Champions League-niveau.

  Voor Anderlecht en Club Brugge kunnen we echter geen genade hebben. Met 1-0 in Azerbeidjzan van begot Qarabag verliezen en thuis met 1-3 de boot ingaan tegen Midtjylland, een Deense computergestuurde club: het deed pijn aan de ogen. De uitstraling van het Belgische voetbal krijgt hier opnieuw een flinke knauw.

  Midtjylland is de club die spelers selecteert op basis van statistieken en tegen dat wetenschappelijke programma had Club niets in te brengen. Michel Preud’homme had alweer voor andere spelers en een ander systeem gekozen. Dan moet je toch concluderen dat dat roteren Club geen goed doet.

  Ik zal in de ogen van Michel Preud’homme zeker weer niet de slimste zijn, maar ik zie geen resultaat door die rotaties. De kern van Club is toch meer dan groot genoeg dat een vakman als Preud'homme ook hier het verschil moet kunnen maken en resultaat behalen? We zijn pas eind september en Club heeft al 7 keer verloren. Dan ben je niet goed bezig. Maar aan de status van Preud'homme mag niet geraakt worden, zeker (lacht)?

  Preud'homme krijgt Club niet aan het voetballen

  Club had vorig seizoen een zeer zwaar seizoen en toen werd gezegd dat het Europese voetbal in functie moest staan van de titel. Tot daar ben ik mee, maar nu zijn we eind september en heeft Club in zijn laatste 4 Europese wedstrijden 15 goals geïncasseerd.

  Preud’homme geniet oneindig veel krediet in Brugge, maar stilaan moet je toch kunnen zeggen dat hij zijn ploeg niet aan het voetballen krijgt, roteren of niet.

  Ik herhaal: de play-offs zijn in onze competitie in het leven geroepen om de Belgische clubs meer toppers te laten spelen. Tot daar gaat alles goed, maar daardoor moeten ze ook beter hun mannetje kunnen staan in Europa. Nou moe, de campagne van Club Brugge vorig seizoen is dan toch een uitzondering gebleken.

  Zondag was het dan weer in het Astridpark nog Hallelujah, omdat Anderlecht STVV overklast had en makkelijk gewonnen had, maar na Qarabag is het terug naar af. Wat Anderlecht in de eerste helft liet zien was gewoon beschamend.

  Oké, in de tweede helft hebben ze veel druk uitgeoefend en waren er enkele twijfelachtige scheidsrechterlijke beslissingen, maar uitgespeelde kansen? Ik heb er eentje gezien, en ik zeg het nog eens: tegen Qarabag uit Azerbeidzjan! Proto die flatert, het middenveld dat over het terrein slenterde en vooraan kunnen ze geen doelpunt maken...

  Bescheidenheid is een deugd, ook in Brussel

  Dit is ook een les in nederigheid voor voorzitter Roger Vanden Stock, die vooraf gezegd had dat we met Qarabag toch niet echt rekening hoefden te houden. 6 op 6 was een must en die gezakte spitsen Armenteros en Reynaldo, daar zouden ze geen problemen mee hebben. Wel, ik zou zeggen: ook in Brussel is bescheidenheid een deugd. Anderlecht is geen club die snel afscheid neemt van haar trainer, maar de eerste barsten in het pantser van Besnik Hasi zijn er nu wel. Zijn ploeg heeft een mentaliteitsprobleem en dan kom je uit bij de coach.

  Stef Wijnants

  Tweets:

  Uitsmijter van Aad de Mos: