• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gilbert en Wellens moeten in Lombardije knokken voor 5e ticket voor Rio

  Wellens en Gilbert zijn de belangrijkste Belgische troeven in Lombardije.

  Na de Ronde van Lombardije zal duidelijk worden of België met 4 of 5 renners aan de wegrit in Rio mag deelnemen. "Maar dan moeten Nederland of Frankrijk ons wel nog voorbij", kent bondscoach Carlo Bomans de inzet. "De renners weten wat er op het spel staat."

  De top 5 in de landenranking van de WorldTour na de Ronde van Lombardije mag het maximum van vijf renners uitsturen naar Rio voor de wegrit.

  België staat momenteel vijfde, maar moet wel nog in de achteruitkijkspiegel kijken. De achterstand met nummer 4 Italië lijkt onoverbrugbaar, maar Nederland kan vanuit de achtergrond wel nog over ons springen. Het verschil is maar 57 punten.

  Voor de landenranking tellen wel slechts de beste vijf Belgische renners. Dat betekent dat de niet-deelname van Greg Van Avermaet een streep door de rekening van bondscoach Carlo Bomans is.

  "Maar ik begrijp het wel", zegt Bomans aan Sporza. "Greg heeft een heel zware campagne achter de rug en zal wellicht ook nog wat ontgoocheld en vermoeid zijn na het WK. Het heeft geen zin een vermoeide renner toch te laten starten."

  Bomans heeft de andere vier renners, Gilbert, Wellens, De Clercq en Benoot, niet op het hart gedrukt wat er op het spel staat. "Want dat is niet nodig. Ze weten wat het belang is."

  "Nederland en misschien ook Frankrijk zijn onze concurrenten. Ze moeten ons maar voorbij zien te geraken. Ik kan er nu zelf weinig aan doen", zegt Bomans. "Ik kan moeilijk tussenkomen in de ploegorders."

  "Het parcours in Rio is niet echt voor de Belgen"

  Maakt het eigenlijk iets uit, 4 of 5 renners voor de olympische wegrit? "Ik heb het parcours gezien en dat is niet van de poes. Het is vergelijkbaar met een rit in de Tour. Echt iets voor de pure klimmers dus en minder voor ons Belgen."

  Landenranking WorldTour
  1.Spanje1.833 ptn  
  2.Colombia1.069 ptn  
  3.Groot-Brittannië1.041 ptn  
  4.Italië1.006 ptn  
  5.BELGIE905 ptn Van Avermaet, Wellens, Gilbert, De Clercq en Benoot
  6.Nederland848 ptn- 57 ptnDumoulin, Mollema, Terpstra, Gesink, Kelderman
  7.Frankrijk781 ptn- 124 ptnPinot, Bardet, Alaphilippe, Gallopin, Vuillermoz
  8.Australië777 ptn- 128 ptnPorte, Matthews, Dennis, Evans, Rogers

  De top 10 in de Ronde van Lombardije krijgt punten: 100 punten voor de winnaar en daarna 80, 70, 60, 50, 40, 30, 20, 10 en 4 punten.