• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Froome mikt in 2016 op de Tour en de Spelen: "Enorme uitdaging"

  De planning van Froome is duidelijk: de Tour en de Spelen.

  Chris Froome doet volgend seizoen een gooi naar een derde eindoverwinning in de Ronde van Frankrijk. Maar naast de Tour heeft de Brit nog een belangrijke afspraak aangekruist: Froome gaat resoluut voor 2 gouden medailles op de spelen in Rio de Janeiro.

  Dat Chris Froome op een derde eindzege in de Ronde van Frankrijk mikt, is natuurlijk geen verrassing. De eindwinnaar van 2013 en 2015 kijkt met veel belangstelling uit naar 20 oktober, wanneer alle geheimen over het Tour-parcours worden onthuld.

  "De Tour de France wordt weer mijn hoofddoel", vertelt Froome bij Sky Sports. "Het wordt afwachten wat de organisatie voor ons in petto heeft. Na de parcoursvoorstelling kunnen we een precieze planning uittekenen."

  Maar Froome ontkent niet dat zijn planning voor de weken na de Tour al grotendeels vastligt. De Brit droomt van 2 gouden medailles op de Spelen in Rio de Janeiro.

  "Zowel de weg- (6 augustus) als de tijdrit (10 augustus) ligt me uitstekend", geeft Froome mee.

  "In de tijdrit moet er meer dan 1.000 meter geklommen worden. Met ruim 50 kilometer is het ook een lange tijdrit. Dat wordt dus een zware opgave."

  "Met bijna 5.000 meter klimwerk wordt ook de wegrit heel zwaar. Als ik goed uit de Tour kom, heb ik hopelijk ook daar een goeie kans. De uitdaging is enorm. Maar het is opwindend, heel opwindend", besluit Froome.

  Doet Froome beter dan Wiggins in 2012?

  De Tour winnen en 2 keer goud pakken op de Olympische Spelen in hetzelfde jaar: niemand is al in die opdracht geslaagd. Bradley Wiggins kwam er in 2012 wel dichtbij, maar hij pakte na zijn Tour-zege "alleen maar" goud in de tijdrit. De wegrit in Londen werd gewonnen door Aleksander Vinokoerov.