• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Rode Duivels zijn er vroeg bij: "Beter een jonge vader dan een vrolijke vrijgezel"

  Kevin De Bruyne kondigde maandag zijn vaderschap aan.

  Kevin De Bruyne (24) wordt straks voor het eerst vader. Hij past perfect binnen het rijtje jonge papa's bij de Rode Duivels, die sterk onder het gemiddelde scoren in de statistieken van het eerste vaderschap. Hoe komt het dat ze zo jong papa willen zijn? Wij vroegen het aan ervaringsdeskundige Franky Van der Elst en sportpsycholoog Kris Perquy.

  Franky Van der Elst was 22 toen hij zijn eerste kind op de wereld mocht verwelkomen, een jaar voor hij Rode Duivel werd. "Ik denk dat een gezin voor stabiliteit zorgt, los van het feit of je getrouwd bent of samenwoont", zegt Van der Elst.

  "Het geeft je meer verantwoordelijkheid. Als vrijgezel ga je al sneller op stap. Met een kind heb je een reden om naar huis te gaan na de training. Dat is dus iets positiefs."

  "Nachtrust verlies je er wel door natuurlijk. Maar daarover moet je gewoon goede afspraken maken met je vrouw of vriendin. Ik stond vroeger ook al wel eens op ’s nachts, maar hoe korter voor de wedstrijd, hoe minder natuurlijk."

  Heeft Van der Elst er een idee van waarom de huidige generatie Duivels zo vroeg aan kinderen begint, al was hij er dan zelf ook al vroeg bij? "De internationals hebben minder privé dan wij vroeger. Ze worden altijd en overal gevolgd. Ik denk dat ze van daaruit meer de noodzaak voelen om binnenshuis hun geluk te zoeken."

  Of je er beter door gaat spelen? "Neen, dat is flauwekul. Je gaat niet beter shotten van een kind. Je krijgt er ook niet meer energie door, denk ik. Energie moet je altijd hebben.”

  De basiself tegen Cyprus (laatste interland) en hun kindjes:

  Rode Duivels zijn jonge papa's
  Thibaut Courtois11/05/19921 kind (op zijn 23e)
  Toby Alderweireld02/03/1989---
  Vincent Kompany10/04/19863 kinderen (eerste op zijn 24e)
  Thomas Vermaelen14/11/19852 kinderen (eerste op zijn 28e)
  Jan Vertonghen24/04/19871 kind (op zijn 28e)
  Marouane Fellaini22/11/1987---
  Axel Witsel14/01/19891 kind (op zijn 26e)
  Radja Nainggolan04/05/19881 kind (op zijn 23e)
  Kevin De Bruyne28/06/1991wordt vader op zijn 24e
  Christian Benteke03/12/1990---
  Eden Hazard07/01/19913 kinderen (eerste op zijn 19e)

  Belgische vrouw bevalt eerste keer op haar 28e

  In België zijn vrouwen gemiddeld 28,5 jaar wanneer ze hun eerste kind krijgen. Dat ligt in de buurt van het Europese gemiddelde (28,7 jaar). Hoe oud de Belgische man gemiddeld is wanneer hij voor het eerst vader wordt, is niet bekend. Dat valt moeilijker te meten, bijvoorbeeld omdat de natuurlijke vader niet altijd bekend is.

  Sportpsycholoog: "Omgeving moedigt vaderschap aan"

  "Het is zo dat de omgeving van jonge voetballers een stabiele gezinssituatie aanmoedigt om goed te functioneren", zegt sportpsycholoog Kris Perquy, die als mental coach en opleider onder meer verbonden is aan de KBVB.

  "Voetbalclubs zijn meer gebaat bij een jonge vader dan een vrolijke vrijgezel. Jong gezinsgeluk kan ertoe bijdragen dat je goed in je vel zit, kan je meer stabiliteit geven en dat heeft uiteraard een impact op je rol als voetballer/sporter."

  "Natuurlijk kunnen kinderen een extra belasting zijn in het leven, maar dan is het aan ons, sportpsychologen, om in kaart te brengen wat zo'n gezin kost en oplevert aan energie. Zo kun je duidelijk maken dat de extra belasting gecompenseerd wordt door de emotionele binding die je met je kinderen hebt."

  "Want soms zien jonge profvoetballers ook wel eens te snel het negatieve, dat ze bijvoorbeeld een minder goeie nachtrust hebben, dat ze meer verantwoordelijkheid en druk voelen. Dat is een beetje zwart-wit-denken, terwijl dat net rust- en stabiliteitsfactoren zijn die je extra energie kunnen geven."

  "Wielrenners komen een paar jaar later"

  Het is opvallend dat het vooral jonge profvoetballers zijn die op jonge leeftijd vader worden. In een flink aantal andere sporten liggen de zaken anders. Perquy: "Voetballers verdienen op jonge leeftijd al veel geld. Zij kunnen makkelijker investeren in een huis en gezin. Bij een wielrenner bijvoorbeeld is dat verschillend. Een jonge coureur van pakweg 22 jaar staat in de meeste gevallen pas aan het begin van zijn carrière. Bij hem moet alles nog beginnen, dus zal hij ook later veel geld gaan verdienen. Op dat vlak staan voetballers een jaar of 4, 5 voor."

  De Bruyne: "Vaderschap kan een boost geven"