• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Oeps: het parcours van de Giro in 2016 is al uitgelekt

  Is dit het rittenschema van de Giro?

  Over enkele dagen wordt het parcours van de 99e editie van de Ronde van Italië officieel voorgesteld, maar op het internet circuleert nu al een afbeelding van het rittenschema. De Giro zal op vrijdag 6 mei beginnen in Apeldoorn en eindigt op zondag 21 mei in Turijn.

  Dat Nederland "La Grande Partenza" voor zijn rekening zou nemen, was natuurlijk geen geheim. Apeldoorn vormt met een tijdrit van 9,8 kilometer het decor voor de openingsrit.

  Aangezien de Giro voor een buitenlandse startplaats heeft gekozen, zal de eerste grote ronde van 2016 op een vrijdag en niet op een zaterdag op gang geschoten worden.

  De organisatie last op de vierde dag ook al een extra rustdag in, aangezien de hele karavaan de oversteek moet maken naar Italië.

  De eerste week, waarin er opvallend weinig geklommen moet worden, wordt afgesloten met een tijdrit in de Chianti-streek. Er staat overigens nog een derde chronoproef op het programma: een klimtijdrit van 10,8 kilometer aan het einde van de tweede week.

  De Giro-organisatie lijkt de renners zonder klimmersbenen toch enigszins te sparen, want er staan "slechts" 2 bergetappes in de Apennijnen en 4 ritten door de Alpen op het menu.

  In het slotweekend, met onder meer een uitstapje naar Frankrijk (Risoul), moet de beslissing over de eindzege vallen. Op 29 mei zal in Turijn duidelijk zijn wie de opvolger van Alberto Contador is.

  Het vermoedelijke rittenschema van de Giro in 2016