• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Naert na snelle marathon: "Kan iets doen op de Spelen"

  Koen Naert (archieffoto) maakte indruk in Berlijn.

  Koen Naert heeft zondag een toptijd gelopen in de marathon van Berlijn, met 2u10'31". Sporza belde de 26-jarige atleet op en kreeg een gemotiveerde en geduldige loper, met geloof in eigen kunnen, aan de lijn. "Ik besef nog niet wat ik presteerde, maar ben er wel supertevreden mee. Nu kan ik met ambitie naar de Spelen."

  Koen Naert combineert een vaste job als verpleger met zijn atletiekcarrière. Hij verloor zijn profcontract bij Atletiek Vlaanderen en stapte over naar de marathon. Dat blijkt een goeie keuze.

  "Het was in Berlijn nog maar mijn tweede marathon. De eerste keer liep ik 2u13"39 en ik wist dat daar nog rek op zat. Maar ik had niet verwacht dat ik drie minuten sneller zou zijn. Ik besef het nog niet goed wat ik heb neergezet, maar ben supertevreden met 2u10'31". Dat is gewoon fantastisch."

  "Ik had een goeie voorbereiding met een stage in de Verenigde Staten bij een groep goeie marathonlopers. Daar heb ik veel geleerd, op het vlak van trainingen, maar ook mentaal. Ik ben er een andere atleet geworden."

  "Ook in de race zat alles mee. Het weer was goed, de tegenstand ook en de hazen deden hun werk. Het was een constante wedstrijd."

  Deze prestatie biedt perspectieven voor de toekomst. "Ik weet niet welke marge ik nog heb. Ik kan nog volume bijtrainen en ervaring opdoen. Geef me tijd en dan denk ik dat ik onder de 2u10' kan lopen en dan weet ik niet waar het eindigt."

  "Momenteel is het moeilijk om veel te lopen in combinatie met mijn job, al heb ik gelukkig wel goeie collega's. Ik haal nu 145-150 km per week en dat is toch net niet genoeg", zegt de 26-jarige Naert.

  "Geduld loont"

  Wringt het niet dat Naert zijn profcontract eerst verspeelde en nu uitblinkt? "Mensen kunnen zich vergissen. Ik bleef altijd geloven in mijn carrière-opbouw. We nemen de tijd om te groeien en ik hoop dat ik aantoon dat geduld loont."

  "Maar als ik de Spelen wat deftig wil voorbereiden, kan ik niet anders dan weer professioneler te werken. Als er een halftijds of voltijds profcontract uit de bus komt, zeg ik niet nee."

  "Ik heb gisteren echt een boost gekregen. Als ik in zo'n Afrikaans veld zevende kan worden en eerste Europeaan, dan weet ik dat ik iets kan doen op de Spelen. Ik wil daar met ambitie naartoe."

  "Eigenlijk is Tokio 2020 mijn ultieme doel. Het zal dan in mijn voordeel spelen dat ik vroeg overstapte naar de marathon. Ik zal dan al heel wat marathonervaring hebben en fysiek zal ik top zijn op mijn 30-31e."