• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ex-FIFA-vicevoorzitter Warner is levenslang geschorst

  Jack Warner wordt verbannen door de FIFA

  Voor Jack Warner, een van de spilfiguren in de corruptiezaak rond de FIFA, zit zijn loopbaan in het voetbal erop. De Ethische Commissie van de FIFA schorste de 72-jarige Trinidadiaan levenslang, hij was al voorlopig aan de kant geschoven.

  Toen in mei de bom onder de Wereldvoetbalbond FIFA ontplofte, kreeg het gerecht meteen Jack Warner in het vizier. De ex-topman van de FIFA en de Concacaf (bond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben) werd aan verschillende louche praktijken gelinkt.

  Warner sjoemelde ook met tv-gelden en stak ook wellicht noodhulp voor Haïti in eigen zak. Ook aan zijn rol in de toekenning van het WK 2022 aan Qatar hangt meer dan een geurtje.

  De Ethische Commissie van de FIFA heeft daarover een eigen onderzoek gevoerd en verbant Warner nu uit het voetbal. Hij mag nooit nog een aan voetbal gerelateerde activiteit uitoefenen.

  "In zijn job als voetbalofficial heeft Warner vaak wangedrag vertoond. Hij was een spilfiguur in een reeks omkoopaffaires en andere illegale activiteiten", meldt de FIFA.

  Warner, op vrije voeten in Trinidad & Tobago, riskeert nog steeds een uitlevering aan de Verenigde Staten. Onderzoekers daar willen hem aan de tand voelen en vervolgen voor corruptie.

  De Costa Ricaanse bondsvoorzitter Eduardo Li wordt dan wel uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Li werd gearresteerd bij de grote inval bij de FIFA in mei voor zijn betrokkenheid bij een schandaal met de marketingrechten. De VS wil hem ook ondervragen en dat laat het Zwitserse gerecht nu toe. Li kan wel nog in beroep gaan.