• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  10 redenen waarom Vlaanderen van Peter Sagan houdt

  Peter Sagan is altijd wel goed voor een of andere frats.

  Iedereen in Vlaanderen gunt Peter Sagan de regenboogtrui, maar waarom is hij zo populair? Wij zochten en vonden 10 verklaringen.

  1. Zijn amusante interviews

  In zijn eerste jaren als prof kon Sagan zich nog niet zo goed uitdrukken in het Engels en dus waren zijn interviews doorgaans in het Italiaans. Sinds hij het Engels min of meer machtig is, kunnen we volop genieten van zijn unieke persoonlijkheid. Legendarisch waren de interviews met Renaat Schotte in de afgelopen Tour. Let ook op zijn weidse gebaren en zijn zenuwlachje.

  2. Hij rijdt altijd aanvallend

  Op basis van zijn vier groene truien in de Tour de France zou je kunnen concluderen dat Sagan altijd op zijn sprint speculeert. Maar niets is minder waar. Hij kiest vaak voor de aanval en fietste zich zo in de harten van de wielerfans. In de Tour glipte hij slag om slinger mee in de vlucht van de dag. Dankzij een aanval won hij ook zijn eerste grote wedstrijd, Gent-Wevelgem in 2013. Het is dan ook geen verrassing dat hij dankzij een demarrage de wereldtitel veroverde.

  3. Hij is een showman

  Wielrennen is entertainment en dat heeft Sagan goed begrepen. Ook als hij niet kan winnen, verkoopt hij graag wat show. Zo verfde hij zijn baard groen in de slotrit van de Tour en nam hij het publiek onder vuur met zijn trofee. "Never a dull moment met Sagan", vat Sporza-journalist Christophe Vandegoor het samen.

  4. Zijn imitaties van filmpersonages

  Sagan outte zich al regelmatig als een filmkenner en -liefhebber. Zo imiteerde hij al een paar keer Charlie Chaplin op het podium (fragment 1), vierde hij als de Hulk na een van zijn Tourzeges (fragment 2) en klopte hij zich op de borst als "Wolf of Wall Street" (fragment 3).

  5. Hij is geliefd bij zijn collega's

  Na zijn wereldtitel waren Tom Boonen en co er als de kippen bij om de nieuwe kampioen te feliciteren. Het is geen verrassing dat Sagan goed in de markt ligt bij zijn collega's. Zo zagen we hem in de Tour grappen en grollen met Froome (fragment 1), weigerde hij achter Nibali te rijden "omdat hij zijn vriend" is (fragment 2) en is hij altijd groots in de nederlaag (fragment 3).

  6. Hij is een artiest op de fiets

  Niemand is zo behendig op een fiets als Peter Sagan. Voor een wheelie meer of minder draait hij bijna letterlijk zijn hand niet om. Op Alpe d'Huez slaagde hij er zelfs in om zonder handen een wheelie te doen (fragment 1).

  Ook straf is het filmpje waar hij met zijn fiets op het dak van zijn auto springt en zijn stalen ros vastmaakt (fragment 2). De kunstjes van Sagan zijn trouwens niet altijd alleen maar show. Zijn daalcapaciteiten zijn legendarisch (fragment 3). Op het WK bouwde hij zijn voorsprong niet toevallig uit in de afdaling.

  7. Hij is gevormd in het veld

  Een Vlaming houdt van veldrijden en dus leerde de Vlaamse wielersupporter Peter Sagan al een aantal jaar voor de rest van de wereld kennen. Op het WK veldrijden voor junioren in 2008 eindigde Sagan immers op de tweede plaats. Uiteindelijk zou hij definitief voor de weg kiezen, al klopt zijn hart nog altijd wat voor het veld.

  8. Het Greg Van Avermaet-effect

  Het Greg Van Avermaet-effect is de sympathie die een renner die telkens naast de prijzen grijpt, opwekt. De gunfactor schiet bij elke tweede plaats de hoogte in. Legendarisch zijn de tweede plaatsen van Sagan in de Tour de France. 5 in de voorbije Tour (zonder zege) en 16 al in de 4 edities waaraan hij deelnam.

  Maar ook in de andere grote wedstrijden was het vaak "net niet". Tweede in Gent-Wevelgem van 2012 (fragment 1), tweede in Milaan-Sanremo van 2013 (fragment 2), tweede in de Ronde van 2013,...

  9. Hij is politiek geëngageerd

  Peter Sagan staat bekend om zijn fratsen, maar na zijn zege in Richmond liet hij ook een andere, ernstige kant van zijn persoonlijkheid zien. Sagan liet weten dat hij heel erg begaan is met de vluchtelingencrisis en in meer algemene zin de problemen in de wereld. Toch meer dan enkel een grapjas dus.

  10. Hij is populair bij vrouwen en kinderen

  Het billenknijpen op het podium van de Ronde van Vlaanderen zullen we maar als een jeugdzonde afdoen, al verontschuldigde Sagan zich achteraf wel met een bloemetje bij miss Maja (fragment 1).

  Sindsdien zijn de vrouwelijke wielerfans alsnog massaal voor de guitige Slovaak gevallen. Liefdesbrieven hoef je hem niet meer te sturen, want sinds iets meer dan een jaar is Sagan samen met de lieftallige Katarina Smolkova (fragment 2). Kinderen daarentegen kunnen zijn hart wel nog veroveren (fragment 3).