• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Boasson Hagen: "Ik mocht niet meewerken met Van Avermaet"

  Het beslissende moment op het WK komt eraan: de jump van Sagan.

  De vraag die door alle Belgische wielerfans gespookt heeft afgelopen nacht: wat als Edvald Boasson Hagen met Greg Van Avermaet had samengewerkt in de achtervolging op Peter Sagan? "We zullen het antwoord nooit kennen", zegt de Noor. Michael Matthews heeft gemengde gevoelens na zijn tweede plaats. "Zo dicht bij de overwinning, dat doet veel pijn."

  Twee mannen zaten bijna in het wiel van Peter Sagan toen de Slovaak zijn kaarten op tafel legde: Greg Van Avermaet en Edvald Boasson Hagen kwamen enkele meters tekort om aan te pikken bij de latere wereldkampioen.

  "Wij hadden een plan opgesteld voor Alexander Kristoff. Ik mocht de aanvallen wel volgen, maar ik mocht niet overnemen", zegt Boasson Hagen aan Renaat Schotte.

  "Ik had wel de benen om over te nemen bij Van Avermaet, maar ik mocht niet op kop komen, omdat Kristoff in de groep achter mij zat. Ik moest wachten."

  "Het is moeilijk te zeggen of we Sagan nog hadden bijgehaald als we hadden samengewerkt. Het zou moeilijk geweest zijn. We zullen het antwoord nooit kennen. Misschien was het gelukt, misschien ook niet."

  Uiteindelijk sprintte Kristoff naar de vierde plaats en heeft Noorwegen niets in handen. Boasson Hagen: "Dat klopt, maar ik kon niet weten hoe ver Alexander achter was. Het loopt niet altijd zoals gepland, dat is wielrennen."

  "Zo dicht erbij, dit doet veel pijn"

  Michael Matthews strandde op de meest ondankbare plaats, de Australiër van Orica-GreenEdge moest tevreden zijn met de zilveren medaille. "Ik kom net tekort voor de regenboogtrui, maar ik moet tevreden zijn met mijn race."

  "Ik wist dat ik de benen en de ploeg had om erbij te zijn in de finale. Ik heb alles gedaan wat ik gepland had. Ik heb de perfecte race gereden en werd nooit in de verdediging geduwd."

  "Helaas kon Sagan wegglippen in de finale. Ik zat in zesde positie of zo toen hij versnelde, maar net voor mij konden ze niet meer volgen. Ik hoopte dat iemand de kloof nog zou dichtrijden."

  Matthews rekende daarvoor op zijn ploegmaats. "Haussler hielp mij de hele race en deed nog goed werk in de slotkilometers. Ik dacht dat ik nog een ploegmaat had in de finale, maar ik moest mijn eigen sprint rijden. Gerrans? Ik denk dat we tegen elkaar gesprint hebben."

  "Ik zit met gemengde gevoelens. Ik moet gelukkig zijn met mijn eerste WK-medaille bij de profs, maar als je zo dicht bij die overwinning bent, doet dit heel veel pijn", zei Matthews.

  Matthews en Sagan wonen beiden in Monaco en kunnen het goed met elkaar vinden. "Als er iemand anders moest winnen, dan Peter. We trainen vaak samen en mijn vrouw en ik en Peter en zijn vriendin trekken heel vaak met elkaar op. Ik ben blij voor hem, maar dit is voor mij wel een gemiste kans."

  Navardauskas: "Propaganda voor Litouwse wielersport"

  De Litouwer Ramunas Navardauskas was wel heel blij met zijn bronzen medaille: "Dit betekent veel voor mij en mijn land. Nooit eerder konden we dit bereiken. Het wielrennen is in volle opgang in Litouwen, maar er is nog veel werk."

  "De sponsors kunnen verleid worden door dit resultaat, net als de jongeren. Dat hoop ik toch. Dit brons is mooie propaganda voor de Litouwse wielersport..."

  Bekijk de slotkilometers van het WK in Richmond: