• home
 • video
 • pas verschenen

  Misbruik van steroïden in het voetbal? De UEFA ontkent

  Bestaat er een dopingprobleem in het voetbal?

  In een urineonderzoek van de Europese voetbalbond UEFA, gepubliceerd door de Duitse zender ARD, zijn opmerkelijk meer verdachte waarden opgedoken dan in een vorig onderzoek. Verschillende stalen kunnen wijzen op het gebruik van steroïden, maar kunnen ook een natuurlijke oorzaak hebben. De UEFA zelf wil niet spreken over een dopingprobleem.

  De Europese voetbalbond heeft tussen 2008 en 2013 4.195 stalen urine van 879 topvoetballers laten testen in twaalf laboratoria.

  De Duitse openbare omroep ARD heeft het onderzoek kunnen inkijken. Bij 68 spelers of 7,7 procent zijn verdachte testosteronwaarden opgemerkt. In het verleden was dat slechts 1,3 procent.

  Die hogere testosteronwaarden kunnen een natuurlijke oorzaak hebben, maar kunnen ook het gevolg zijn van het misbruik van steroïden. 

  Dopingexpert: "Te veel factoren"

  Volgens de Duitse dopingexpert Perikles Simon is het moeilijk om conclusies te trekken uit het onderzoek. "Er zijn te veel factoren die kunnen meespelen. Het is moeilijk uit te maken of die hogere waarden op biologische wijze of op een andere manier tot stand zijn gekomen", klinkt het. "Een cijfer van 7,7 procent vind ik te hoog gegrepen."

  UEFA ontkent dopingprobleem

  In een persbericht zegt de UEFA dat er geen harde bewijzen zijn dat het voetbal een dopingprobleem heeft. "Deze studie biedt op geen enkele manier een wetenschappelijk bewijs van mogelijk dopinggebruik in het voetbal."

  "De studie toont wel aan dat de invoering van een biologisch paspoort in het voetbal gunstig kan zijn omdat het de mogelijkheid zou bieden bijkomende analyses uit te voeren in het geval van atypische resultaten."

  "De UEFA hanteert al jaren een streng antidopingbeleid. We voeren jaarlijks ruim 2.000 controles uit en met slechts twee positieve gevallen, allebei na inname voor recreatief gebruik, is er het bewijs dat doping in het voetbal zeldzaam is."