• home
 • video
 • pas verschenen

  Venanzi lost weer een bom: "De kas van Standard is leeg"

  Bruno Venanzi nam drie maanden geleden Standard over van Roland Duchâtelet.

  Bruno Venanzi heeft een exclusief interview gegeven aan Trends Tendance en de Standard-voorzitter sloeg weer gensters. Zijn voorganger Roland Duchâtelet moet het ontgelden: "Elke dag vallen er nog lijken uit de kast. Duchâtelet gebruikte Standard als een melkkoe. En er zijn fouten gebeurd in de boekhouding." Duchâtelet reageerde al op zijn geheel eigen manier: met een zelf afgenomen interview.

  Heel wat Standard-supporters zagen Venanzi - een notoir Standard-fan - als de verlosser, toen die drie maanden geleden de club overnam van Duchâtelet. Maar de liefde lijkt al flink bekoeld.

  In zijn vorige publieke optreden twee weken geleden sloeg een uitspraak van Venanzi in als een bom: hij beschuldigde toen een eigen speler en een trainer van omkoping.

  Vandaag luidt de zakenman, die drie maanden geleden de club overnam van Duchâtelet, de alarmbel over zijn geliefde club. "De cijfers zijn niet goed. En dan doel ik op de financiële resultaten."

  "Ik wil zo snel mogelijk een evenwicht terugvinden. Ik weet dat dat kan mét behoud van sportieve resultaten Standard waardig."

  Hoeveel geld er nog in de kas zit, wou het financiële magazine weten. "Niks! Nee, ik overdrijf. Er is nog 2 miljoen euro, wat niks is voor het beheer van deze club."

  "Dit seizoen wil ik een budget in evenwicht halen, ook volgend seizoen. Vanaf 2017-2018 zouden we weer winst moeten kunnen maken, zodat we nieuwe investeringen kunnen doen. Hét doel is om de club weer rendabel te maken, wat ze op dit moment niet meer is."

  "Duchâtelet gebruikte Standard als melkkoe"

  Venanzi hekelt de politiek van Duchâtelet: "Voor ik overnam, was de loonmassa heel hoog. Duchâtelet runde meerdere clubs en Standard was zijn melkkoe."

  "Ik denk bijvoorbeeld aan een speler die vorig jaar voor 1,5 miljoen euro werd gekocht en zes maanden later aan een zusterclub van Duchâtelets imperium voor 0 euro werd doorverkocht! Dat betekent een serieuze minderwaarde voor Standard. Dat is niet normaal." Venanzi noemde de naam niet, maar het gaat om Tony Watt, die naar Charlton verhuisde.

  De nieuwe baas in Luik bouwde ondertussen de loonmassa al fors af. Toen hij overnam, lagen er 50 spelers onder contract. "Nu zijn er dat nog 27, een normaal aantal dat in de lijn ligt van clubs als Anderlecht en Club Brugge. De loonmassa is zo met 5 miljoen euro gedaald. Belangrijk, want het vorige seizoen werd 6 miljoen verlies gemaakt."

  "Er vallen elke dag lijken uit de kast"

  Venanzi wist dat hij de club weer moest opbouwen, maar die was er erger aan toe dan gedacht: "Elke dag nog vallen er lijken uit de kast. Ik maak momenteel een rapport, want er zijn dingen die ik niet begrijp."

  "Zo bestonden er onder Duchâtelet geen financiële plannen. Het hoofd van de boekhouding vertelde me dat hij die gemaakt had, maar dat Duchâtelet hem zei dat hij die niet nodig had. Als de club geld nodig had, zou hij dat wel bijpassen. Ik viel achterover toen ik dat hoorde."

  Venanzi laat het er niet bij: "Ik eis een deel van het geld op dat op een geblokkeerde rekening staat. Want er zijn boekhoudkundige fouten gemaakt. Ik denk niet dat de bedoelingen van de vorige directie slecht waren, maar ik wil die fouten uitklaren. Onze raadsmannen zoek dat nu uit."

  Dit alles maakt dat Venanzi nu nog niet kan zeggen of hij een goeie zaak heeft gedaan: "Dat kan ik pas over 10 à 15 jaar zeggen. Ik weet wel dat Duchâtelet een goeie zaak heeft gedaan. Goed voor hem. Maar of hij er ook voldoening uit gehaald heeft?"

  Duchâtelet interviewt zichzelf: "Club maakte winst"

  Roland Duchâtelet van zijn kant is het beu dat hij als zondebok gezien wordt voor alles wat er misgegaan is in Luik de voorbije maanden en jaren. Hij interviewde zichzelf om te reageren op de opmerkingen van Venanzi en stuurde de antwoorden per mail rond.

  "Onder mijn beleid heeft de club winst gemaakt, zoals dat ook het geval was in de 14 jaar onder mijn voorganger D'Onofrio. Wat vooral belangrijk is, is dat de club de werknemers, spelers en leveranciers op tijd betaald heeft."

  Her en der wordt geschreven dat Duchâtelet gierig was. Dat weerlegt hij: "Gemiddeld lagen de investeringen en uitgaven hoger dan tijdens de periode D'Onofrio."

  "Standard heeft heel wat patrimonium rondom het stadion gekocht en een aantal appartementen voor de spelers. In het stadion vonden een pak renovaties plaats en de academie kreeg ook de nodige investeringen, zoals kunstgrasvelden."

  "Onder Duchâtelet investeerde Standard ook meer in spelers én ging de loonmassa omhoog."

  "Sommigen speelden de man en niet de bal"

  Op een gegeven moment kreeg de ex-voorzitter dan weer te horen dat hij de loonmassa te fel had laten aangroeien. "Dat toont dat men alles bekritiseerde: sommigen speelden de man en niet de bal."

  "Het Duchâtelet-beleid was geïnspireerd op het model van Benfica en Porto. Die clubs zetten in op de Europese resultaten om een meerwaarde te creëren op de verkoop van hun spelers. Ze hebben een goeie scouting en trekken veel spelers aan die door andere clubs zijn uitgeleend."

  "Ik heb vaak gezegd dat Standard zijn exploitatieverlies moet goedmaken met de verkoop van spelers voor gemiddeld 10 miljoen euro per seizoen. Het voorbije seizoen werden Ezekiel (5,5 miljoen euro), Carcela (2,4 miljoen) en Mpoku (4,9 miljoen) verkocht."

  Op de kritiek dat hij zich verrijkt heeft, antwoordt Duchâtelet als volgt: "Bijna alle voetbalclubs verliezen geld. Je moet dus geen voetbalclub overnemen in de hoop geld te verdienen. Mijn uitdaging bestond erin om goeie sportieve resultaten te koppelen aan een financieel evenwicht. Tijdens mijn periode en die van D'Onofrio werd er winst gemaakt, dus op dat vlak doet de club beter."

  "Venanzi kan voorzitter worden die fans wensen, maar geef hem tijd"

  Venanzi klaagt wat af na de overname. Was die wel goed voorbereid? "Men is nooit goed voorbereid, want dat is ontzettend moeilijk. Daarom heb ik hem zoveel mogelijk betrokken bij het beleid. Zo kon hij zich goed rekenschap geven van de moeilijkheden en diverse problemen, voor te beslissen."

  "Sinds november kreeg hij mijn bureau op Sclessin en vanaf de publicatie in het Staatsblad een maand later was hij het die alles ondertekende voor Standard als vicevoorzitter."

  "Een voorbereidingsperiode van zeven maanden was geen luxe, want het is heel moeilijk om een topclub te leiden en in het geval van Standard uitzonderlijk moeilijk."

  "Mijn relatie met Venanzi was uitstekend. Maar sinds eind augustus was hij moeilijk te contacteren. Eerder deze week belde hij me op. Misschien omdat hij gegeneerd was dat hij me aangepakt had. Maar ik neem hem niets kwalijk. Ik ben het sinds twee jaar gewoon om de zondebok te zijn voor alles wat misgaat op Standard."

  "Net zoals ik, maakt hij fouten, maar wie maakt er geen? Ik ben ervan overtuigd dat hij de voorzitter kan worden die de fans wensen, maar hij heeft nog tijd nodig."