• home
 • video
 • pas verschenen

  Spelersvakbond FIFPro klaagt huidig transfersysteem aan: "Moderne slavernij"

  Theo van Seggelen is de secretaris-generaal van de FIFPro.

  De internationale spelersvakbond FIFPro heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen het huidige transfersysteem. FIFPro vraagt onder andere een betere bescherming van minderjarigen en een betere verdeling van het geld.

  Volgens de FIFPro, die meer dan 65.000 actieve voetballers vertegenwoordigt, schiet het huidige systeem te kort op alle fronten. De vakbond spreekt van "moderne slavernij".

  Zo domineren volgens de vakbond een handvol steenrijke clubs de transfermarkt en is van stabiele contracten geen sprake. De kloof tussen arm en rijk wordt groter en dat wordt door het huidige transfersysteem in de hand gewerkt.

  Ook de handel in minderjarigen en constructies waarbij spelers eigendom zijn van een derde partij worden aangeklaagd.

  De FIFPro vraagt dat spelers, en zeker minderjarigen, beter worden beschermd. Daarnaast moet er een meer billijke verdeling van het geld komen om ook kleine clubs te helpen en moet het aantal huurcontracten verminderen.

  "Geen andere keuze dan een klacht"

  Volgens Theo van Seggelen, secretaris-generaal van de spelersvakbond, krijgt één op drie spelers zijn salaris niet of niet op tijd betaald.

  "Als ze hun contract dan verbreken, duurt het vaak nog drie of vier jaar voor ze hun geld krijgen. Wij vinden het een fundamenteel recht dat ze betaald worden. Na overleg met de clubs is er geen oplossing gevonden. We hebben dan ook geen andere keuze dan een klacht in te dienen bij de Europese Commissie."

  Als de Europese Commissie oordeelt dat het huidige systeem in strijd is met het Europees recht legt dat een bom onder het hele systeem.