• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-Bayern-coach Cramer overleden

  Cramer (l.) was van 1975 tot 1977 coach van Bayern München.

  In Duitsland is gisteren ex-coach Dettmar Cramer overleden. De Duitser was vooral bekend voor zijn zeer succesvolle passage bij Bayern München, waarmee hij twee keer de Europacup I won. Hij werd 90 jaar.

  Eind jaren 40 begon Cramer te werken voor de Duitse voetbalbond (DFB) en bleef deze functie uitoefenen tot het midden van de jaren 60. Hierna werd hij assistent-bondscoach van het Japans nationaal elftal op de Olympische Spelen van 1964 in Tokio. In 1966 maakte hij ook deel uit van de staff van de Mannschaft op het WK in Engeland.

  Na een aantal omzwervingen kwam Cramer, ook wel de voetbalprofessor genoemd, in januari 1975 aan bij Bayern München als opvolger van Udo Lattek. Lattek won met Bayern het jaar ervoor de Europacup I, de eerste uit de geschiedenis van de club.

  Zijn periode bij de Duitse grootmacht draaide uit op een groot succes op Europees vlak. Hij won twee seizoenen op rij ('75 en '76) de Europacup I en in 1976 loodste hij de club naar de wereldbeker.

  In de Bundesliga deed Bayern het echter niet geweldig met een tiende, een derde en een zevende plaats tot gevolg. In het seizoen 1977-78 liep het weer niet van een leien dakje. Dit kostte hem eind 1977 uiteindelijk de kop. In 2005 werd hij vanwege zijn goed prestatie op de Olympische Spelen van Tokio met het nationaal elftal opgenomen in de Hall of Fame van het Japanse voetbal.