• home
 • video
 • pas verschenen

  FIFA zet secretaris-generaal Valcke op non-actief

  Valcke wordt van zijn taken ontheven.

  De kop van Jérôme Valcke rolt bij de FIFA. De Fransman werd in juni al gelinkt aan omkooppraktijken, maar het is een onderzoek naar een zwendel in WK-tickets waardoor hij geschorst wordt. Valckes advocaat liet al weten dat Valcke de beschuldigingen ontkent.

  De FIFA hield het bij een kort statement. "We werden geïnformeerd over beschuldigingen aan het adres van onze secretaris-generaal. We vragen een formeel onderzoek bij het Ethisch Comité van de FIFA", klinkt het.

  "We zetten Valcke op non-actief en hij wordt onmiddellijk ontheven van zijn taken, tot nader bericht."

  Valcke had in juni een storm doorstaan na beschuldigingen over smeergeld. Hij zou toen 10 miljoen dollar gestort hebben om het WK in 2010 naar Zuid-Afrika te halen.

  Maar vandaag kwam hij in een andere storm terecht. Hij zou tickets voor het WK in 2014 veel duurder doorverkocht hebben. Dat lijkt de 54-jarige Fransman, sinds 2007 rechterhand van Blatter bij de FIFA, duur te staan te komen.

  Valcke liet via zijn advocaat al weten dat hij de beschuldigingen ontkent.

  De schorsing van Valcke is de zoveelste donkere bladzijde in het jaarboek van de FIFA. De FIFA kreunt hard onder een hele reeks onwelriekende zaken en internationale onderzoeken naar de werking van de voetbalbond. De herkozen voorzitter Blatter besloot al om binnenkort te stoppen.