• home
 • video
 • pas verschenen

  "Olympische wegrit is vergelijkbaar met een bergrit in de Tour"

  Een foto van het test-event in Rio.

  Chef de mission Eddy De Smedt en logistiek manager Rudy Lahor zijn teruggekeerd van een werkbezoek aan Rio, waar over een jaar de Olympische Spelen plaatsgrijpen. "We hebben in Rio onder meer de test-events gevolgd van het zeilen en wielrennen. Zowel coaches als atleten zijn het erover eens dat het niveau van de organisatie goed is", zeggen beiden.

  Rio had één jaar voor de Spelen alle nationale olympische comités uitgenodigd. Uiteindelijk tekenden 204 comités present. Zij werkten een vergaderprogramma af en bezochten het olympische dorp en alle competitieplaatsen.

  "Sinds Jacques Rogge in december 2010 in Rio de Janeiro de eerste steen legde van wat het olympische dorp moest worden is er heel wat veranderd. Meer nog: het dorp is bijna klaar", zegt Eddy De Smedt.

  "Het dorp bestaat uit 31 appartementsblokken van 17 verdiepingen. Ieder appartement telt 4 à 5 kamers. Per 5 gebouwen worden een buitenzwembad, een wasserij en winkels gebouwd."

  Tijdens de test-events zag De Smedt Serge Pauwels tweede worden in het wielrennen op de weg en Evi Van Acker ook al tweede eindigen in het zeilen. De Smet: "Het parcours voor het wielrennen is zeer zwaar en op sommige plekken gevaarlijk. Het is vergelijkbaar met een Tour-rit door de Alpen of de Pyreneeën, bijzonder lastig met heel veel klimwerk."

  Het zeilwater blijft een topic. "De comités hebben een duidelijke boodschap uitgestuurd. De kwaliteit van het water wordt permanent gemeten, het organisatiecomité belooft de metingen op regelmatige basis te zullen publiceren in aanloop naar de Spelen. We hopen natuurlijk dat Rio 2016 zijn beloftes zal nakomen."

  "Aangenaam klimaat met weinig regen"

  De Spelen vinden plaats in augustus, dan is het winter in Brazilië met gemiddelde temperaturen tussen 17 en 19 graden in het zuiden. In de rest van Brazilië zakt het kwik niet zo ver en variëren de temperaturen tussen 25 en 30 graden.

  De Smedt: "Een aangenaam klimaat met weinig regen (het regenseizoen is in de zomer, red) en weinig luchtvochtigheid. De voorbije winter was echter erg warm en droog. Met andere woorden: we moeten op alles voorbereid zijn. De vergelijking met een Belgische zomer is niet ver weg. Alleen begint de zon in Rio al te zakken rond 17.30u. Rond 18.15u is het volledig donker. Ook dat is een factor waarmee rekening gehouden moet worden."