• home
 • video
 • pas verschenen

  Wat staat Luke Shaw te wachten na dubbele beenbreuk?

  Luke Shaw wacht een lange revalidatie.

  Man.Utd-verdediger Luke Shaw heeft tegen PSV een dubbele beenbreuk opgelopen. Een verschrikkelijke blessure, maar niet de eerste keer op een voetbalveld. De jongste jaren keerden de slachtoffers telkens terug na maanden van revalidatie, maar nog niet zo lang geleden betekende zo'n blessure vaak het einde van een carrière.

  Juan Lozano: nooit meer de oude na tackle Desloover

  Anderlecht-speler Juan Lozano werd in april 1987 brutaal van het veld gestampt tegen Waregem. Na een zware tackle van Yvan Desloover werd de aanvallende middenvelder afgevoerd met een dubbele openbeenbreuk.

  Lozano had meer dan een jaar nodig om te revalideren, maar zijn oude niveau zou hij nooit meer halen. In 1989 verliet hij Anderlecht. Via tweedeklasser Aalst en derdeklasser Berchem maakte hij uiteindelijk een stille aftocht.

  Intussen vocht Lozano ook een jarenlange procedureslag uit met "dader" Desloover. De speler van Waregem werd ten langen leste vrijgesproken.

  David Busst: abrupt fin de carrière, wanhoop bij Schmeichel

  David Busst, begin jaren 90 aanvaller bij Coventry, zag op 8 april 1996 een einde komen aan zijn actieve loopbaan. In een wedstrijd tegen Manchester United werd hij in de tang genomen door United-spelers Irwin en McLair, zijn kuit- en scheenbeen begaven het.

  De blessure van Busst wordt over het Kanaal nog altijd beschouwd als een van de gruwelijkste uit de voetbalgeschiedenis. United-doelman Peter Schmeichel moest zelfs overgeven op het veld toen hij het been van Busst zag.

  "Ik wist meteen dat het ernstig was. Iets zat op een plaats waar het niet hoorde te zitten. Dat merkte ik ook aan de reacties van de spelers rondom mij. Het gezicht van Dion Dublin zal ik nooit vergeten. Hij knielde bij mij en had een horrorblik in zijn ogen. Zelf durfde ik niet naar beneden te kijken. De pijn was ook ondraaglijk", zegt Busst.

  Een half jaar later zette de Engelsman noodgedwongen een punt achter zijn carrière. Busst werd in totaal bijna 30 keer geopereerd aan zijn been. Volgens de dokters waren het vooral de infecties na de blessure die een volledig herstel in de weg stonden.

  Henrik Larsson: out in oktober, maar wel naar het EK 2000

  Voor Henrik Larsson sloeg het lot toe op 22 oktober 1999. In een UEFA Cup-duel tegen Lyon breekt de aanvaller van Celtic zijn kuit- en scheenbeen na een tussenkomst van Lyon-speler Serge Blanc. De Fransman, zich schijnbaar van geen kwaad bewust, scoorde op de koop toe na de rust ook nog het doelpunt van de overwinning.

  Larsson, op dat moment de steraanvaller van Celtic, lag bijna het hele seizoen in de lappenmand. In het laatste competitieduel tegen Dundee maakte hij zijn rentree. Hij was ook net op tijd fit om opgenomen te worden in de Zweedse selectie voor het EK 2000.

  Larsson zou nog tot 2004 voetballen en scoren voor Celtic. In de nadagen van zijn carrière versierde hij zelfs nog een transfer naar Barcelona, waar hij na enkele maanden wel een zware knieblessure opliep. In 2007 speelde hij ook nog even voor Manchester United.

  Luc Nilis: Premier League-droom na vier matchen voorbij

  Na enkele prachtige seizoenen bij PSV verhuist Luc Nilis in de zomer van 2000 naar de Premier League. Bij Aston Villa debuteerde hij met een geweldig doelpunt tegen Chelsea, maar in de derde wedstrijd van het seizoen sloeg het noodlot toe voor de Belg.

  Nilis probeerde een vallende bal op de slof te nemen, maar trapte vol op de uitgekomen Ipswich-doelman Richard Wright. Nilis' onderbeen knapte en plooide om het been van Wright. De Rode Duivel werd van het veld gedragen en zou nooit meer als profvoetballer op een voetbalveld terugkeren.

  In januari 2001 kondigde Nilis op 33-jarige leeftijd noodgedwongen zijn afscheid aan. "Op dit moment hoop ik alleen maar dat ik ooit weer op een normale manier zal kunnen lopen. Volgens de dokters is het onmogelijk dat ik ooit nog kan voetballen", sprak Nilis op een persconferentie.

  Na zijn loopbaan ging hij aan de slag als spitsentrainer bij PSV, een job die hij vandaag nog uitoefent. Enkele jaren geleden toonde hij in het programma Karakters aan Ben Crabbé dat hij nog steeds een geweldig balgevoel heeft.

  Luc Nilis over beenbreuk: "Het was mijn lot"

  Latje trappen met Luc Nilis: rechts én links

  Djibril Cissé: na zes maanden opnieuw fit

  Djibril Cissé maakte in de zomer van 2004 de overstap van Auxerre naar Liverpool. De wispelturige aanvaller had er brute pech toen hij in oktober tijdens een sprintduel met zijn voet in het gras bleef steken en zijn kuit- en scheenbeek brak.

  De dokter van Liverpool verwachtte Cissé niet meer op een voetbalveld tijdens het seizoen 2004-2005, maar de Fransman revalideerde sneller dan verwacht. Hij vierde zijn rentree op 13 april 2005 tijdens een Champions League-wedstrijd tegen Juventus.

  In de laatste competitiewedstrijd van het seizoen toonde Cissé dat hij er opnieuw helemaal stond. In een 2-1-overwinning tegen Aston Villa nam hij beide Liverpool-goals voor zijn rekening.

  Eduardo: bijna een jaar buiten strijd

  De Braziliaanse Kroaat van Arsenal brak op 23 februari 2008 zijn kuit- en scheenbeen na een tackle van Birmingham-speler Martin Taylor. Nog op het veld kreeg Eduardo van de Arsenal-dokter zuurstof en ook kalmerend lachgas. De beelden waren zo expliciet dat de tv-zenders meteen beslisten geen herhaling te tonen.

  Amper een uur na zijn blessure lag Eduardo al op de operatietafel, maar het zou nog bijna een jaar duren eer de aanvaller weer het shirt van Arsenal mocht aantrekken. Op 16 februari 2009 vierde hij zijn rentree in de FA Cup. Tegen Cardiff scoorde hij meteen twee keer.

  Marcin Wasilewski: lijdensweg van negen maanden

  De dubbele beenbreuk van Marcin Wasilewski staat bij het gros van de Belgische voetbalfan nog op het netvlies gebrand. De Pool van Anderlecht brak op 30 augustus 2009 zijn kuit- en scheenbeen na een drieste tackle van toenmalig Standard-speler Axel Witsel.

  Witsel wordt uiteindelijk voor acht wedstrijden geschorst, Wasilewski begint in alle stilte aan zijn revalidatie. Op 8 mei 2010, ruim acht maanden na de bewuste avond, speelt Wasilewski opnieuw een wedstrijd voor Anderlecht. Door zijn onverzettelijkheid in de donkere maanden verwierf de Pool ook een cultstatus bij de paars-witte fans.

  Wasilewski zou uiteindelijk nog tot 2013 bij Anderlecht blijven. Twee jaar geleden ruilde hij het Astridpark voor een Engels avontuur bij Leicester. Met die club promoveerde hij vorig seizoen zelfs naar de Premier League.