• home
 • video
 • pas verschenen

  Merci Merckx graaft in 1969: het wonderjaar

  Merckx vertelt over het wonderjaar 1969.

  In de derde aflevering van Merci Merckx doet Karl Vannieuwkerke het "Merckxiaanse jaar" 1969 over. De focus ligt vooral op zijn eerste (verpletterende) Tour-triomf. Die Tour mocht hij bijna niet rijden, want hij was uit de Giro gezet na een positieve dopingplas.

  Savona 1969, waar de carrière van Merckx even voorbij leek

  Eddy Merckx had in 1969 al Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik gewonnen toen in de Giro de hemel op zijn hoofd viel. Hij testte positief en werd uit koers genomen. Hij hield zijn onschuld staande en werd ook vrijgesproken, zodat hij in de Tour kon starten

  De geschiedenis van het rugnummer 51

  Het rugnummer 51 in de Tour heeft iets mythisch. Ook Eddy Merckx won er zijn eerste ronde mee. Geen toeval blijkt, want sponsor 51 wilde graag dat een favoriet met dat nummer zou rondrijden.

  Merckx op weg naar monsterzege

  Eddy Merckx reed de tegenstand in de Tour van 1969 op een hoopje. Hij begon al met een grote kloof aan het Pyreneeën-luik, waar hij de puntjes op de i zette. Een monsterontsnapping vloeide voort uit een akkefietje met een ploegmaat. Merckx won in die Tour alle klassementen, dat deed niemand hem nog na in de Tour.

  Poulidor: "Leerde Merckx kennen dankzij Adamo"

  Ook Raymond Poulidor, de derde uit de Tour van 1969, kreeg Karl Vannieuwkerke over de vloer. Hij beschrijft hoe hij niet meteen een ronderenner had gezien in Eddy Merckx. De twee wielercoryfeeën zijn trouwens nog steeds vrienden.

  Herinneringen ophalen op La Cipale, de wielerbaan waar de Tour aankwam

  Eddy Merckx en zijn vrouw Claudine trekken met Vannieuwkerke naar  La Cipale, de wielerbaan in Vincennes (Parijs). Daar beleefde Eddy Merckx "het mooiste moment in zijn loopbaan" toen hij er de Tour 1969 in het geel afsloot.