• home
 • video
 • pas verschenen

  Allaerts: "Over enkele jaren weer een Belgische ref op het hoogste niveau"

  Deze week wordt een nieuwe campagne van de Champions League en de Europa League op gang getrapt. Drie Belgische ploegen komen er in actie, maar bij de scheidsrechters zal er voorlopig maar één landgenoot op het veld staan. Paul Allaerts, ex-ref en bij de KBVB verantwoordelijk voor de Belgische arbitrage, bespreekt de situatie van onze scheidsrechters.

  De wedstrijden in de Champions League worden geleid door scheidsrechters uit de Elite Groep, maar België heeft daarin geen vertegenwoordiger. In Groep 1 telt België met Sébastien Delferière voorlopig maar één lid.

  Serge Gumienny had normaal de tweede Belgische ref in die groep moeten zijn, maar de nationale nummer 1 faalde begin deze maand voor de fysieke testen van de Europese voetbalbond UEFA.

  "De UEFA gebruikt een nieuwe test, die vrij intensief is", legt Paul Allaerts uit aan Sporza.

  "Die test is zwaarder dan de vroegere versie, met veel sprintjes. Maar er kan perfect getraind worden voor die test. Ik ga er dan ook vanuit dat Serge eind september, bij zijn herkansing, wel zal slagen."

  Gumienny liet eerder deze week in Het Laatste Nieuws een gelijkaardige reactie optekenen. "Door ziekte kon ik mijn kansen niet verdedigen. Ik ben nu al twee weken intensief aan het trainen. Normaal zal ik er wel in slagen om de fysieke proeven met succes af te leggen."

  Over twee weken krijgt Gumienny een herkansing. Op 29 september mag hij de fysieke testen opnieuw afleggen.

  "Collina? Hij benadrukt het fysieke aspect en wil refs snel brengen"

  De aangepaste test van de UEFA is volgens Allaerts een bewijs van de nieuwe weg die de Europese voetbalbond wil inslaan. "De UEFA wil een verdere evolutie van het fysieke aspect van de scheidsrechters."

  Vooral sinds de komst van Pierluigi Collina als scheidsrechtersbaas bij de UEFA is er veel veranderd. "Hij wil dat de refs het profiel van de spelers hebben: ze moeten dezelfde fysieke capaciteiten hebben, want we weten dat het spel veel sneller gaat. De refs beseffen dat en het is aan hen om er zich optimaal op voor te bereiden."

  Collina is ook een voorstander van jonge scheidsrechters op het hoogste niveau. "Maar je moet een gezond evenwicht zoeken tussen het brengen van de jonge refs en de ervaring die ze hebben", zegt Allaerts over het standpunt van de Italiaanse ex-scheids.

  "Het verleden heeft ons geleerd dat het belangrijk is om ervaring te hebben voor je op het allerhoogste niveau acteert. Soms zie je dat men de jonge refs te vroeg brengt. Maar het is een uitdaging die je moet durven aan te gaan."

  "Vertenten? Ik wil hem niet te veel naar voren schuiven"

  Over de Belgische refs: Serge Gumienny (43) en Sébastien Delferière (34) zijn volgens Allaerts de "Belgische vaandeldragers". Kan Delferière, die zijn leeftijd nog mee heeft (refs mogen tot hun 45e fluiten in Europa), nog doorgroeien tot het elitegroepje?

  "Ik zeg altijd dat een scheidsrechter zelf verantwoordelijk is voor zijn carrière", legt Allaerts uit. "Hij moet er alles aan doen om op het allerhoogste niveau te geraken. Sébastien krijgt goeie rapporten. Het is aan hem om die stap te zetten."

  Maar er staat ook een nieuwe Belgische lichting klaar. "Dan heb ik het over Bart Vertenten, Jonathan Lardot, Erik Lambrechts en Nicolas Laforge. Zij zijn iets jonger, maar ook zij moeten bewijzen dat ze het allerhoogste niveau aankunnen."

  "Vertenten (foto) wordt veel genoemd, maar ik wil hem niet te veel naar voren schuiven. Iedereen kan zijn kans grijpen. Die jongere refs hebben het potentieel om heel ver te geraken. Maar ze moeten zich eerst bewijzen op het Belgische niveau en dan zullen ze automatisch verdere stappen in Europa kunnen zetten."

  Een Belgische ref op het hoogste niveau: Allaerts wil er geen datum op plakken. "We hopen over drie à vijf jaar een Belgische scheidsrechter op het hoogste niveau te hebben. Of het EK van 2020 een must is? Dat mag geen dwangdoel zijn, maar dat is wel een heel mooie datum. Als ze zo blijven evolueren, heb ik heel goeie moed dat er dan een Belgische ref aanwezig zal zijn."