• home
 • video
 • pas verschenen

  Renault stopt als motorenleverancier in Formule 1

  Red Bull en Toro Rosso rijden met een Renault onder de motorkap.

  Autofabrikant Renault zal geen motoren meer leveren aan Formule 1-teams. Mogelijk beginnen de Fransen weer een eigen renstal.

  Renault levert op dit moment motoren aan Red Bull en Toro Rosso. Volgend jaar niet meer. "Het is voorbij", kondigde Renault-CEO Carlos Ghosn tijdens een autobeurs in Duitsland aan.

  De Fransen moeten nu beslissen wat ze in de toekomst nog voor de Formule 1 willen betekenen. Een eigen team behoort tot de mogelijkheden.

  Ghosn: "Wij zijn niet gehaast, we nemen onze tijd om een beslissing te nemen."

  Renault had jarenlang een eigen team in de Formule 1. In 2005 en 2006 won het met Fernando Alonso de wereldtitel bij de rijders én de constructeurs. 

  Eind 2011 nam Lotus de renstal over. Heet het team binnenkort weer Renault?

  Red Bull-Mercedes?

  Red Bull zal niet rouwig zijn om het vertrek van Renault. De Oostenrijkse renstal wijt de mindere resultaten aan de Franse krachtbron onder de motorkap.

  "Als het even minder gaat met het team, wordt als eerste naar de fabrikant gewezen", klaagt Ghosn, die ook benadrukte dat de samenwerking met Red Bull publicitair maar een klein effect heeft.

  "Toen we de wereldtitels opstapelden, werd Red Bull nooit vereenzelvigd met Renault. We hebben de indruk dat de investering niet gebracht heeft wat we ervan verwacht hadden."

  Voor volgend seizoen onderhandelt Red Bull met de Duitse motorfabrikant en wereldkampioen Mercedes (foto).