• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Wellens zet een ferme stap voorwaarts"

  Wellens was indrukwekkend in Canada.

  Commentator Christophe Vandegoor was onder de indruk van de zege van Tim Wellens in de GP van Montréal. "De manier waarop spreekt boekdelen en laat het beste vermoeden. Hij maakt ook nog iets moois van zijn vlakke seizoen."

  De GP van Montréal heeft (nog) niet de uitstraling van de grote klassiekers, maar hoort wel bij de WorldTour. Het koersverloop kon Christophe Vandegoor ook bekoren.

  "Het is een jonge koers en een deel van de droom van de Wielerunie UCI om de mondialisering door te voeren. Het lukt ook, samen met de GP van Québec."

  "Dit was de zwaarste van de twee Canadese WorldTour-koersen, met een lange beklimming halfweg. Tom Boonen kwam daar in de problemen, dat zegt toch wel iets."

  "Er werd ook gigantisch hard gekoerst gisteren en niet door Janneke en Mieke, want Gilbert, Van Avermaet en Kwiatkowski roerden zich. Zo kreeg je een uitgedund peloton in de finale, al waren misschien wel enkele WK-kandidaten uit zekerheid afgestapt."

  Hoe hoog schat Vandegoor de zege van Wellens dan in? "Gegeven dat er hard gekoerst was én het ferm bergop was én dat Wellens uitgekookt wegrijdt én een kleine voorsprong met Yates met succes kon verdedigen én het afmaakt in de sprint alsof hij al 30 jaar ervaring heeft, heeft grote indruk op me gemaakt."

  "Ik plaats deze zege net iets hoger dan zijn winst in de Eneco Tour. Het deelnemersveld was hier toch iets sterker. Het doet mij uitkijken naar de Ronde van Lombardije, daar legt hij zich, net als op deze koers, op toe."

  "Fout gemaakt met hoogtestage voor de Tour"

  Was deze zege voor Tim Wellens een antwoord op de kritiek na zijn flauwe Tour? "Je mag niet zeggen dat het een antwoord op de kritiek was, want die kritiek was gewoon terecht en dat weet hij zelf ook."

  "Hij was niet goed in de Tour. Hij had zichzelf in zijn column een 3/10 gegeven en in de andere kranten kreeg hij een 4. Dus dat was nog mild. Hij was nooit te zien."

  "Hij heeft een fout gemaakt voor de Tour en dat ligt aan de begeleiding. Ik snap het niet dat je net voor de Tour een hoogtestage uittest. Doe dat voor de Giro, tot daar aan toe, maar toch niet voor de belangrijkste koers van het jaar."

  "Hoe zoiets gebeurt, met zo'n professionele omkadering, is een vraagteken voor mij. Hij is slim genoeg en zei achteraf dat hij misschien gewoon te mager was. Hij voelde dat de kracht wegvluchtte."

  "Vannacht stond Wellens dan op het podium met zijn typische bolle wangen. Een kilo of 2 op overschot bezorgt hem meer kracht dan het pure mager zijn."

  "Je kunt besluiten dat zijn lichaam een grote motor heeft en een ronde goed verteert. De Tour deed geen afbreuk aan zijn lichaam en hij werd er beter van. Zo was het toch nog een goeie voorbereiding op het najaar."

  "Hij zette in Montréal een ferme stap voorwaarts en maakt zo nog iets moois van zijn vlakke seizoen, jammer dat het niet zo opviel in de buitenwereld."

  "Volledig terechte niet-WK-selectie"

  Moest Wellens met zijn goeie vorm niet opgenomen zijn in de WK-ploeg? "Neen. Het is geen vergissing om niet naar het WK te gaan", is Vandegoor duidelijk.

  "Het parcours in Richmond is niets voor Tim Wellens. Kijk maar naar de andere landen. Daar zijn sprinters de speerpunten, Cavendish is de kopman bij de Britten. Volgend jaar op de Olympische Spelen, dan houdt bondscoach Bomans wel rekening met Wellens."