• home
 • video
 • pas verschenen

  Stef Wijnants: "Club Brugge oogt vermoeid"

  Buitenshuis scoort Club Brugge slechts 1 op 12.

  Deze week fileert Stef Wijnants voor u de voorbije speeldag van de Jupiler Pro League. "Geen man overboord", vertelt hij over Club Brugge. "Voor topclubs duurt het seizoen maar anderhalve maand." Over Standard merkt Wijnants op: "Veel spelers doen maar wat." En in Oostende is het weer "Couckenbak".

  Club moet toch op resultaat kunnen spelen?

  De zevende speeldag begon met de nederlaag van Club Brugge in Moeskroen (2-1). Het team puurde slechts 1 punt uit vier uitwedstrijden.

  Enerzijds heeft Club Brugge veel geblesseerde spelers, maar anderzijds ook een van de grootste kernen. Daar zou je het mee kunnen opvangen.

  Ik begrijp wel dat snelle en vaardige spelers zoals Izquierdo, Gedoz of Refaelov gemist worden. Die zouden in de combinatie en in de omschakeling van nut kunnen zijn. Maar goed, dan moet je Vazquez, Vanaken, Vormer of Vossen opofferen. Of Michel Preud'homme dat zou doen, weet ik niet.

  Ik heb de indruk dat Club te vermoeid oogt. Dat zal zeker het gevolg zijn van het zware seizoen van vorig jaar. Maar dan nog, dan moet je in Moeskroen toch gewoon op resultaat kunnen spelen?

  Preud'homme gebruikte het woord "schande". Dat hebben we nog gehoord na een match, maar deze keer ging het over zijn eigen ploeg. Hij zocht niet naar excuses. En blijkbaar zijn manager Mannaert en voorzitter Verhaeghe in de kleedkamer geweest. Dat zal niet voor een koffieklets geweest zijn.

  Ach, geen man overboord

  Dit Club Brugge haalt ocharme 10 op 21. Gebuisd dus. Maar ach, er is geen man overboord. Kijk maar naar de andere topclubs: Anderlecht heeft 14 punten, Genk en Gent 11 en Standard 7. Dan moet je je enkel zorgen maken over de mentaliteit, niet over de punten.

  Zo wordt nog maar eens duidelijk gemaakt dat dit voor de topclubs een langgerekte voorbereiding is op de play-offs. Voor de topclubs duurt het seizoen maar anderhalve maand.

  Laat Ferrera werken

  Standard zit diep. En ik denk niet dat het op 1-2-3 opgelost zal zijn. Ferrera, de nieuwe trainer, is geen tovenaar. Die heeft tijd nodig om zijn automatismen er in te slijpen.

  Als je de match tegen Lokeren (0-1) gezien hebt, dan schrok je van de kwaliteit in de ploeg. Simpele zaken als doordekken, inspelen en tussen de ruimtes lopen; dat heb ik niet gezien. Wel ballen die van de voet springen, onmondige aanvallers en stuntelende verdedigers.

  Veel spelers doen maar wat, met Knockaert op kop. Ik denk dat ze nu vooral erg nederig moeten zijn en stoppen met over tactische systemen te praten. Of het nu met 1 of 2 spitsen is, in een 4-4-2 of een 4-3-3. Spelers moeten eerst bewijzen dat ze het waard zijn om voor Standard te spelen.

  En dan heb je nog de voorzitter die zich belachelijk maakt met zijn uitspraken over omkoping tussen spelers en trainers. Het krediet dat die man had bij de overname heeft nu bij heel veel Vlaamse supporters een stevige knauw gekregen. En nu fronsen de Waalse fans ook de wenkbrauwen.

  Zijn wittebroodsweken zijn voorbij. Laat Ferrera werken, ook al duurt dat maanden en zal je misschien Play-off I op de helling moeten zetten. Rust en eendracht is het eerste wat ze in Luik nodig hebben.

  Weer Couckenbak

  Voor de leider vond ik het een interessante speeldag. Na de 0-2-nederlaag in eigen huis tegen Zulte Waregem stond Oostende weer met de voetjes op de grond.

  Zaterdag was het weer Couckenbak. Ze hebben gewonnen van Waasland-Beveren. En niet zomaar: met 1-5!

  Goed, Beveren was slecht. Coach Stijn Vreven reageerde schitterend, hij vond dat hij en zijn spelers nog slechter waren dan de scheidsrechter.

  Oostende heeft het allemaal op dit ogenblik, wat de grote vijf slechts in beperkte maten hebben: snelheid, intelligentie en efficiëntie. En Oostende beschikt over een ruime kern, die veel beter is dan we denken.

  Ik denk dat we Oostende mogen opschrijven om straks mee te spelen met de grote jongens.

  Flauw afkooksel van de kampioen

  In de Champions League moet een Belgische ploeg zich altijd overtreffen om punten te halen. Dat geldt dus ook voor AA Gent, dat woensdag Lyon ontvangt.

  Dit AA Gent is voorlopig maar een flauw afkooksel van de kampioen. Dat blijkt ook uit het spelsysteem. Coach Vanhaezebrouck wijkt af van de automatismen met veel te veel lange ballen als gevolg. On-Gents. Woensdag zal het anders moeten.

  Ik vind Lyon al een sleutelmatch. Zenit en Valencia schat ik hoger in. Als Gent van zich wil laten spreken, moet het woensdag al gebeuren in eigen huis.

  En in de Europa League kan je op een tegenstander botsen uit een klein land, maar Club moet naar Napels en Anderlecht moet tegen Monaco. Dat is even slikken. Ze zullen op een ander niveau moeten spelen. In zulke matchen zijn ze wel de underdog, dat helpt misschien.

  Stef Wijnants