• home
 • video
 • pas verschenen

  Verraste Meert: "Stad Brussel denkt na over renovatie Boudewijnstadion"

  In juni zei de stad Brussel nog dat het stadion zou afgebroken worden in 2020.

  Verrassende wending in het Brusselse stadiondossier: het Boudewijnstadion zou dan misschien toch niet worden afgebroken in 2020. "De stad wil de piste renovatie onderzoeken", zegt Memorial-organisator Wilfried Meert, die bij een afbraak een andere locatie moet zoeken voor zijn atletiekmeeting. "Men wil er mogelijk een nationaal olympisch stadion van maken, maar de stad kan die kosten niet alleen dragen."

  In juni maakte de stad Brussel bekend dat de stad 4 miljoen euro per jaar zal betalen voor het nieuw te bouwen Eurostadion op Parking C en dat het Boudewijnstadion na de Memorial 2020 tegen de vlakte zal gaan.

  De hele Belgische atletiekwereld stond en staat op zijn achterste poten. Er werden heel wat initiatieven op poten gezet om de politiek ertoe te bewegen het Boudewijnstadion en de Memorial niet op te geven.

  Vanochtend dan pakte Le Soir op zijn voorpagina uit met het nieuws dat "het Koning Boudewijnstadion nog niet dood is". Wilfried Meert geeft meer uitleg in De ochtend op Radio 1.

  "Eergisteren werden we onverwacht opgetrommeld voor een vergadering op het kabinet van burgemeester Mayeur. De burgemeester en schepen van Sport Alain Courtois waren daarop aanwezig."

  "We kregen er te horen dat men nu wil overwegen om in plaats van het stadion af te breken een renovatieplan uit te werken. Ook al zou het voetbal terechtkomen op Parking C in het Eurostadion, waar geen plaats blijkt te zijn voor een atletiekpiste."

  "Er zouden zo dus twee stadions komen op het Heizelplateau op zo'n 1,5 kilometer van elkaar. Eén voorbehouden voor wat ik gemakshalve omschrijf als de olympische sporten, zoals atletiek, hockey, enzovoort. Er kunnen ook indoorhallen komen onder de tribunes. Er zijn tal van mogelijkheden."

  "De gemeenschap moet bijdragen voor nationaal, olympisch stadion"

  Waarom draait de stad bij? "Men heeft gezien dat er wat protest is opgestegen uit de olympische rangen tegen de afbraakplannen", stelt Meert.

  De stad wil wel niet alleen opdraaien voor alle mogelijke kosten van de nieuwe bocht: "De stad zegt dat als ze dat zouden goedkeuren en de plannen van het Neo-project (met het Eurostadion, red) zouden herzien, kunnen wij niet alleen voor de kosten opdraaien."

  "Ze vragen niet dat de Memorial bijspringt, maar dat de gemeenschap bijspringt. Als we daar een nationaal, olympisch stadion van willen maken, dan lijkt het de stad logisch dat de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap en de federale regering hun steentje bijdragen."

  Die partijen waren woensdag niet aanwezig. "Het was een eerste gesprek. Voor ons was het ook kort dag, we zitten in volle voorbereiding op de Memorial. Maar het was een heel positief en constructief gesprek."

  "We hebben de afspraak gemaakt dat er eind september een werkgroep bijeen zal geroepen worden met mensen van alle gemeenschappen, van de federale regering en het Belgisch Olympisch Comité. Daar zal bekeken worden wat kan en wie wat bijdraagt."